Raadgever Mirjam Roose (CU-SGP): Ode aan opa's en oma's

Vier januari was voor ons een mijlpaal. Althans, dat zou het zijn geweest. Ons jongste kind zou dan voor het eerst naar school. Het liep anders. In plaats van allemaal naar school waren ze allemaal weer thuis. Haar eerste schooldag werd een thuis-school-werk-dag. Hoe lief, gezellig en leuk ik ze ook vind (check de foto, dat kan toch ook niet anders), dit was even slikken. Maar wat zijn we dankbaar voor lieve opa's en oma's, wat een geluk dat ze mee wilden helpen in deze gekke tijd. Wat zijn ze een grote steun geweest voor ons.

Mirjam Roose met haar kinderen (en kippen).

In het zonnetje

Ik realiseer me dat niet iedereen dit geluk heeft en toch zie ik ze door de wijk ook lopen. De opa's en oma's met kleine kinderen. Ze zijn er, de betrokken opa's en oma's die zo trouw en liefdevol inspringen om alles toch net even wat dragelijker te maken. We hebben geapplaudisseerd voor de zorg, en terecht, en dat moeten we blijven doen. De leerkrachten doen het ook echt geweldig, ook chapeau! De lijst met harde werkers is lang. En vandaag zet ik graag de opa's en oma's in het zonnetje. Bedankt lieve opa's en oma's, namens alle ouders. Hoeveel 'alle' ouders is, dat weet ik eigenlijk niet. Ik ben er benieuwd naar en ook naar andere vormen van zorg voor elkaar in deze ingewikkelde tijd.

Charitas

Ik moet denken aan een podcast die ik hoorde waarin Beatrice de Gaaf stelt dat we zijn aanbeland in een 'samenleving die niet meer iets weet van de charitas in de samenleving maar die kijkt naar de overheid'. Daar waar je in crises in al die eeuwen vóór ons zag dat men met elkaar 'probeerde in de samenleving vormen van solidariteit en zorg te organiseren, is de huidige neoliberale samenleving gebaseerd op consumptie en welvaart en eigenlijk niet meer zo goed in staat om met dit soort crises om te gaan.'

Solidariteit

Mijn situatie valt in het niet bij de heel kwetsbaren die geraakt worden door deze crisis. Ze worden geraakt, misschien juist wel door de maatregelen genomen met het oog op een specifieke groep kwetsbaren. En dan vraag ik me af, in lijn met wat Beatrice zegt, waar zijn de figuurlijke 'opa's en oma's'? Hoe gaan we deze crisis 'samen' eronder krijgen? Ik wil hierbij mezelf -en eigenlijk ook u- uitdagen. Hoe kan ik vormen van zorg en solidariteit organiseren, in mijn eigen wijk, in mijn eigen straat? Er is ook onder de huidige maatregelen echt nog wel het een en ander mogelijk.

Doet u mee? Want alleen samen...

Geen hint

Acht februari was daar dan toch die eerste schooldag voor onze jongste. De grootouders kunnen uitrusten of ... een nieuwe vorm van zorg in hun eigen buurtje organiseren. Nee pap en mam dit is geen hint, alleen een uitdaging. ;)

Mirjam Roose-Verdam, raadslid CU-SGP

m.roose@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 17 maart 2021

Naar overzicht