Raadgever Novin Buzan: gelijke behandeling

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week Novin Buzan (GroenLinks) die vanuit Syrië naar Nederland vluchtte. 'Ik zet mij ervoor in dat iedereen gelijke kansen krijgt.'

Vrijheid

Zeven jaar in Nederland en je spreekt zo goed Nederlands? Ja, dat hoor ik vaak. Al zes en half jaar woon ik in dit mooie dorp Soest, met zijn mooie natuur en waar mensen om elkaar geven en elkaar helpen. Zeven jaar geleden ben ik van Syrië naar Nederland gevlucht en heb ik hier een totaal nieuw leven opgebouwd. Ook de vrijheid die ik nu heb is voor mij nieuw. De vrijheid om je mening te uiten zonder bang te zijn, de vrijheid om te doen waar jij plezier in hebt in je leven.  

Dromen

De taal heeft mij nooit tegengehouden om te vechten voor mijn dromen. Zo doe ik nu de studie rechten in Utrecht. Een studie waar ik veel voor moet doen, maar wat vooral leerzaam en belangrijk is. Toen ik op het AZC zat heb ik veel nare vluchtverhalen gehoord. Mijn ouders hebben mij van jongs af aan geleerd dat niemand wat voor mij kan doen als ik er zelf niet voor ga. Al deze gebeurtenissen hebben mij jong wijs gemaakt. Jong wijs betekende voor mij dat ik al de gebeurtenissen moet vergeten om achter mijn dromen te kunnen gaan. Achter mijn dromen aan gaan betekende voor mij ook dat ik de politiek in ga.

Niet thuis

Een van de verhalen die mij raakte is dat van Lara, een jongedame die van Syrië naar Nederland is gevlucht. Lara werd in Nederland door de taalschool naar het vmbo gestuurd, maar Lara wilde naar de havo. Zij is zelf naar een middelbare school gegaan en heeft daar een toets afgelegd. De school accepteerde haar en Lara mocht havo doen. De eerste maanden werd ze gepest door medeleerlingen om haar accent. Van docenten kreeg Lara te horen kreeg dat zij haar havodiploma niet zou halen door haar gebrekkige Nederlands en dat zij hier niet thuis hoorde. Maar Lara haalde haar havodiploma en begon aan de HBO-studie rechten. Ook hier zeiden docenten dat de studie te zwaar voor haar zou zijn, maar Lara haalde haar propedeuse en studeert nu rechtsgeleerdheid aan de universiteit Utrecht.

Verandering

Lara heeft nooit opgegeven. Maar niet alle jongeren die gedemotiveerd worden door de omgeving omdat zij anders zijn, zullen dit kunnen. Dit verhaal zette mij aan het denken: er is verandering nodig in deze samenleving. De jeugd zal niet ver komen als er steeds verschil wordt gemaakt. 

Stem

Politiek is voor mij de weg om mijn stem te laten horen, om me in te zetten voor de ouderen die zoveel voor deze aarde hebben gedaan en de jongeren die deze aarde juist gaan overnemen. Het is ook de weg om ervoor te zorgen dat iedereen een gelijke behandeling en gelijke kansen krijgt. Ik zal me hiervoor blijven inzetten, want de plek waar je bent geboren bent bepaalt je kansen niet. 

Novin Buzan, fractieassistent GroenLinks 

n.buzan@soest.nl