Raadgever Rolf-Jan Sielcken (D66) over: Rondje Soest

Coronajaar 2020 heeft mij grotendeels aan huis gekluisterd omdat wonen en werken op één plek samenvallen. Niet leuk, maar vele anderen zijn er slechter aan toe. Bovendien gaan mijn vriendin en ik nu veel vaker buiten een frisse neus halen en Soest opnieuw ontdekken.

Bonte specht

Allereerst in onze eigen tuin, waar we onze rijke walnotenverzameling van dit najaar onder het balkon hebben gehangen om te drogen. Met enige regelmaat komt een bonte specht op bezoek die de walnoten open hakt en oppeuzelt. De walnoten vinden we tegenwoordig ook in onze eigen straat, want bij de laatste herinrichting heeft de gemeente daar notenbomen geplant. Een aantal walnoten hebben we her en der langs de Eng in de grond gestopt. Het zijn namelijk prachtige bomen en in de steeds hetere zomers bieden zij mens en dier een schaduwplekje.

Puttertjes

Wandelend over de Eng spotten we zwermen vogeltjes met mooie kleuren die zich tegoed doen aan de zonnebloempitten in de bloemenstrook die boer Kuijer langs de akkers heeft gezaaid. Het blijken puttertjes te zijn. Nooit eerder gezien. En o ja, niet vergeten voor volgend voorjaar te sponsoren (www.Engtuin.nl).

Woningen in de Pil

Van de Zuidelijke Eng lopen we naar de Noordelijke Eng. Daar is de maïsakker omringd met sleedoorn en door vrijwilligers aangeplante meidoornhagen. (Die ooit hopelijk het lelijke hekwerk aan het oog onttrekken.) Er loopt een groepje mensen in de struiken te speuren. Ze blijken mee te doen aan de telling van de eitjes van de sleedoornvlinder. Verheugend vooruitzicht voor de lente: meer bloeiende doornhagen en meer vlinders. We lopen naar beneden en komen op de Koninginnelaan waar we achter De Pil zo’n typisch verstopt Soester bosje inlopen. Ook daar puttertjes en we krijgen discussie over de woningbouwplannen van de gemeente in dat gebied. Marieke vindt het doodzonde; weer een stukje groen opgeofferd aan steen. Ik voel pijn, maar weet ook dat dit een van de schaarse plekken binnen Soest is waar nog (betaalbare) woningen gebouwd kunnen worden; we worden het niet eens.

Hoofd koel houden

Terug in huis zijn we het gelukkig wel eens over de zonnepanelen op het dak. Mooi is het niet op ons jaren dertig huis, maar ze zitten aan de achterkant. De nieuwe panelen hebben deze zomer heel wat schone elektriciteit opgeleverd die voor koeling elders gebruikt kon worden. Dat is helaas door de steeds hetere zomers steeds meer nodig. Dankzij de schaduw van onze uitbundige blauwe regen was het in huis redelijk koel. Het hoofd koel houden zal ook in 2021 het credo zijn, want we zijn nog niet van de pandemie af.

Ik wens u allen een voorspoedig, gezond en hopelijk coronavrij 2021 toe.

Rolf Jan Sielcken, raadslid D66

R.J.Sielcken@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 13 januari 2021

Naar overzicht