Raadgever Thom Schotman: Energie om te doen

Leer de mensen uit de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: Thom Schotman (POS), over de energie om te doen. 'Door met elkaar het gesprek aan te gaan kom je er achter wat er bij de ander leeft.' 

Het gesprek aangaan

Het is een zaterdagochtend in april en hoewel de zon schijnt is het nog behoorlijk fris in de schaduw van de flat aan de Smitsweg. Op uitnodiging van Energie in Smitsveen help ik vandaag bij een stop van de ‘bakfietsrally’, waarbij we met bewoners in gesprek gaan om ze te helpen met energiebesparing. Ik bel aan bij één van de deuren op de bovenste etage. Een vrouw doet enigszins argwanend open. Of ik een verkoper ben? Glimlachend: ‘Eh, nee, wij zijn hier vandaag om u te helpen energie te besparen en u te wijzen op de subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen.’

Volgende voordeur

De argwaan is nog niet helemaal verdwenen, maar de vrouw vertelt welke maatregelen ze al heeft getroffen. Op mijn vraag of ze nog even bij onze pop-up tent op de parkeerplaats langskomt voor meer informatie antwoord ze bevestigend. De volgende bewoner die ik spreek blijkt geen internet te hebben. Ook het aanbod dat wij hem kunnen helpen bij het bestellen wijst hij vriendelijk van de hand. Helaas, op naar de volgende voordeur!

Korte en langere gesprekken

Het zijn maar twee van de vele korte en langere gesprekken die ochtend en het zijn ontmoetingen zoals deze, met allerlei verschillende inwoners van onze gemeente, die mij als raadslid zoveel energie geven. Door met elkaar het gesprek aan te gaan kom je er achter wat er bij de ander leeft, wat diegene motiveert of, om in de context te blijven: energie geeft. Het houdt je tegelijkertijd ook een spiegel voor: het zet je aan tot nadenken over hoe je zelf in de wereld staat.

Inleven in de ander

Wat mij betreft is het als raadslid essentieel om je in te kunnen leven in de belevingswereld van anderen. Alleen dan kun je weloverwogen besluiten nemen. Als nieuw raadslid probeer ik me dan ook goed te verdiepen in wat er allemaal speelt in onze mooie gemeente. En ondanks dat ik met mijn gezin ruim twaalf jaar in Soest woon, waarvan de laatste tien jaar in Soesterberg, leer ik dagelijks bij.

Voldoening

Naast het werk als raadslid heb ik een gezin met twee jonge kinderen en een voltijd baan. Regelmatig wordt de vraag gesteld of dat wel met elkaar te combineren is. Nu ben ik niet een type dat lang stil kan zitten en was dus altijd wel ergens mee bezig. Wat het raadswerk echter zo mooi maakt is dat het veel voldoening geeft. Het gevoel dat wat je doet en zegt een verschil kan maken, dat geeft mij juist meer energie en inspiratie: als raadslid, in mijn werk en in mijn privéleven. Ik zie het als mijn manier om een klein stukje bij te dragen aan een betere wereld, en een fijn(er) Soest en Soesterberg.

Thom Schotman, raadslid POS

t.schotman@soest.nl