Raadgever Tineke Flinterman: 'Blije wandelingen met mijn BFF'

Eerst was er verzet. Want ik zag het niet zitten. Vroeg op, je kan niet meer even weg en zo’n beest vraagt heel veel aandacht. En hoe moet dat dan met Harry? Kat en hond gaat toch niet samen, wordt dat geen oorlog? Maar ze is er toch gekomen, Teddy. Een pittige Jack Russel met adhd-trekjes (ook dat nog). Maar zoals dat gaat, alles went. Nu is het alsof ze er altijd al is geweest.

Neem een hond!

Hondenliefhebbers zullen het beamen, het bezit van een hond is een verrijking van je leven. Op een grijze dag, tobbend over Oekraïne, klimaatopwarming of inflatie, ga ik naar buiten en loop achter dat uitbundig kwispelende krulstaartje aan. Dan zie ik de speelsheid en levenslust van dat beestje en word ik zelf ook vrolijk. Nu begrijp ik de enthousiaste verhalen van hondenliefhebbers ineens veel beter. Vergeet die cursus Mindfulness: neem een hond!

Ook voor je sociale leven is het een impuls. Je moet eruit en naar buiten, je kletst met andere hondenbazen. Door die dagelijkse wandelroute ken ik nu veel meer mensen in mijn eigen buurt. Weliswaar van hun hond, maar zelf ben ik voor veel wandelaars waarschijnlijk ook ‘die vrouw met dat kleine, witte hondje’. Vergeet die netwerkborrels: neem een hond!

En dan de blijheid als ik thuiskom. De pure liefde die tegen me opspringt. Alsof je jaren bent weggeweest, in plaats van een paar uur. Het enthousiasme van een beestje dat míj het belangrijkste in haar leven vindt (nou ja, na mijn man dan). Vergeet dus die man? Nee, dat niet. Maar wel: neem een hond!

Hond, kat of paard

We hebben onze Ted natuurlijk aangemeld bij de gemeente, dus de hondenbelasting wordt betaald. Toch zet ik als raadslid al jaren vraagtekens bij die hondenbelasting: is dat niet ontzettend achterhaald?

En waarom geen belasting op paard of kat: is dat geen dierendiscriminatie? Als lid van een inclusieve politieke partij zit dat me natuurlijk niet lekker.

Ik leg hierbij de vraag aan u, Soesters, voor: zullen we de hondenbelasting afschaffen en dan de Onroerendezaakbelasting (ozb) een beetje verhogen? Zou dat niet veel eerlijker zijn? Mail me op t.flinterman@soest.nl, ik hoor graag uw mening!

PS. Met Harry is het helemaal goed gekomen, vrienden voor het leven.

Tineke Flinterman, Fractievoorzitter D66 Soest-Soesterberg

t.flinterman@soest.nl

De rubriek Raadgever verschijnt iedere woensdag in de Soester Courant. Deze editie stond in de krant van 15 juni 2022.