Rik van Huigenbos: 'Spreek me aan'

Leer de mensen uit de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: fractieassistent Rik van Huigenbos (CU-SGP) over democratie op een heuvel.

Fractieassistent

Als fractieassistent wil je je actief inzetten voor de Soester gemeenschap. Door mij te mengen in politieke debat wil ik me inzetten voor alle inwoners en zorgen voor rechtvaardig beleid. Vaak wordt hierbij gedacht dat dit alleen kan door beleidsstukken lezen, moties opstellen en zittend opiniƫrende vergaderingen bijwonen in het gemeentehuis. En dat is inderdaad een belangrijk onderdeel van de functie.

Engenbergje

Maar in de zomer krijgt dit een heel andere vorm omdat je niet meer naar het gemeentehuis op de Dalweg fietst. Met mooi weer ga ik graag een eind fietsen in de omgeving, of zoek ik de Eng op. Een boek lezen op het Engenbergje, het hoogste punt van de Soester Eng, zorgt er al voor dat voorbijgangers je aanspreken. Wanneer je begroetingen hebt uitgewisseld en geklaagd hebt over de droogte, komen gesprekken vaak op zorgen en verwachtingen voor de maatschappij. Deze gesprekken geven weer richting en inspiratie voor in het nieuwe politieke jaar.

Verhoging

Als geschiedenisdocent zie ik heuvels altijd als een geschikte ontmoetingsplek: de oude Atheners zaten al op de heuvel Pnyx, Germanen en Vikingen klommen ook op een rots om gemeenschappelijk besluiten te nemen. Blijkbaar nodigt een verhoging in een open landschap toch altijd uit om samen te komen, verhalen en visies te delen. Dat kan nog steeds in deze 21e eeuw, als we er maar voor open staan.

Verbouwing

Toch ben ik blij als in september de bijeenkomsten in de raadszaal weer beginnen. Ook daar zal de scheiding tussen buiten en binnen een stuk minder worden. De raadszaal wordt verbouwd en zal door de verbouwing een veel opener karakter krijgen. Muren eruit en glazen wanden erin. Doordat er verschillende interruptiemicrofoons komen krijgt het debat vast een veel actievere houding. Als fractieassistent krijg je hierdoor veel meer de ruimte om in de opiniƫrende raad jouw geluid en dat van de mensen die je vertegenwoordigd te laten horen. En daar doe je het uiteindelijk voor. Ik hoop dat ik dan in de nieuwe raadszaal me toch weer zo onbezorgd gelukkig mag voelen als op de Eng deze zomer.

Mocht u me nog eens tussentijds boven op de Eng zien zitten, spreek me gerust aan, zo is de democratie ontstaan.

Rik van Huigenbos, fractieassistent CU-SGP

d.vanhuigenbos@soest.nl