Slot Raadgever: Michel Janssen (POS)

Deze week: de voorlopig laatste aflevering van de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Michel Janssen (POS) waardeert het groene Soesterberg des te meer na 25 jaar tussen de VINEX-wijken in Zoetermeer. 'Buiten en natuur zijn belangrijk voor mij, naast mijn drukke baan.'

Best betaalde hobby

Mijn naam is Michel Janssen. Ik ben scheepsbouwkundig ingenieur en al bijna 36 jaar werkzaam bij Defensie, in de scheepsnieuwbouw voor de Koninklijke Marine. Dat doe ik al die jaren met groot plezier, gedrevenheid en passie. Ik zeg wel eens, ik heb de best betaalde hobby die er bestaat. Oorspronkelijk was mijn werk gevestigd op de Frederikkazerne in Den Haag en woonde ik met mijn vrouw Marga en onze drie kinderen 25 jaar in Zoetermeer.

Bijenvolken

Daarnaast ben ik een echt ‘buitenmens’. Ik hou van fietsen, schaatsen, (berg)wandelen, in de tuin werken en kamperen. Ook ben ik bijna 50 jaar actief geweest bij de Scouting. Eerst in Alkmaar, waar ik ben opgegroeid, en later in Zoetermeer, toen mijn eigen kinderen er ook op gingen. Ik ben diverse keren met groot plezier mee geweest op zomerkamp als kookstaf. Buiten zijn, en de natuur zijn belangrijk voor mij. Ik vind daar de ontspanning naast mijn drukke baan. Ook de zorg voor de twee bijenvolken, die ik nu met mijn zoon heb, geeft enorm veel voldoening.

Fietsafstand

Die natuur misten we wel in Zoetermeer. Echt bos is daar niet te vinden, alleen hier en daar een aangelegd park. Dus toen er sprake was dat mijn werk ging verhuizen naar de Kromhoutkazerne in Utrecht hebben we onze kans gegrepen en zijn we snel op zoek gegaan naar een mooie plek, op fietsafstand van de kazerne. Na wat verkenningen hier en daar kwamen we bij toeval in Soesterberg terecht.

Omringd door VINEX-wijken

We voelen ons nu zeer bevoorrecht dat we in deze mooie groene omgeving mogen wonen. Het dorp heeft ons omarmd, we voelen ons thuis en we gaan hier nooit meer weg. Sinds we hier in 2017 zijn komen wonen genieten we, met onze twee Beagles, van het groen en de vogels in het dorp en in de directe omgeving. We wisten toen nog niet wat er allemaal speelde in het dorp. Maar toen we eenmaal hoorden van de bouwplannen op Landgoed de Oude Tempel was dat reden voor mijn vrouw en mij om actief te gaan worden. Ik heb me toen bij POS aangesloten. Ik denk dat ik het oude monumentale bos met zijn dassen en andere dieren extra waardeer, omdat ik ook weet wat het is om het te missen, en om omringd te zijn door eentonige VINEX-wijken.

Wereld te leen

De toenemende verstening en ontgroening om ons heen zie ik met lede ogen aan. Ik hoop dat we er met z’n allen in slagen om het kleinschalige, diverse, sociale, bruisende en groene karakter van het dorp te bewaren en oplossingen te vinden voor vooral de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Want die bedreigen mijns inziens de toekomst van ons nageslacht. We hebben deze wereld slechts van hen te leen.

Michel Janssen, fractieassistent POS

m.janssen@soest.nl