Yvonne van Mastrigt informateur

De lijsttrekkers van de gekozen partijen hebben Yvonne van Mastrigt aangewezen als informateur. Van Mastrigt verkent de komende periode welke coalitie van gekozen partijen er voor de hand ligt.

Profiel Yvonne van Mastrigt

Yvonne van Mastrigt was tot januari 2022 waarnemend burgemeester van Woudenberg. Daarvoor was ze achtereenvolgens waarnemend burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht en van de gemeente Stadskanaal.

Yvonne van Mastrigt studeerde rechten. Na het voltooien van haar studie was zij zes jaar werkzaam als bedrijfsjurist en als procesmanager treinpersoneel bij de Nederlandse Spoorwegen. Zij was ook zeven jaar werkzaam bij de gemeentepolitie in Utrecht en Rotterdam. Van Mastrigt is geboren in Utrecht en opgegroeid in Zeist.

Verkenner

Van Mastrigt verkent als informateur de komende periode welke coalitie van gekozen partijen er voor de hand ligt en welke combinatie van partijen een goede kans van slagen heeft. Zodra duidelijk is welke coalitie voor de hand ligt, gaan de partijen van deze mogelijke coalitie met de onderhandelingen aan de slag. Dat doen ze samen met een formateur.

De partij die als grootste uit de verkiezingen is gekomen, neemt doorgaans het voortouw bij de coalitieonderhandelingen. In de gemeente Soest is dat nu Soest2002.