Houtstook

Veel mensen vinden een houtkachel gezellig of een goede verwarmer van het huis bij hoge energieprijzen. Helaas is de rook ongezond voor uzelf en uw omgeving. De gemeente Soest heeft geen beleid voor het stoken van hout. Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is en probeer zo schoon mogelijk te stoken. 

Alle vormen van houtstook produceren ongezonde fijnstof

In 2021 veroorzaakte het verbranden van hout ruim een kwart van het fijnstof in Nederland. Op koude dagen zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. Inademen van fijnstof kan longklachten veroorzaken en bij mensen met longproblemen (astma, bronchitis, COPD) de klachten verergeren. Ook ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook. Ook binnenshuis veroorzaakt een houtkachel klachten als u uw woning niet genoeg ventileert. Naast gezondheidseffecten ervaren veel mensen de geur van een open haard als onprettig, vooral als deze meerdere keren per week gebruikt worden. 

Overlast melden

Heeft u zelf geen houtkachel maar wel last van een houtkachel van één van uw buren? Ga dan het gesprek aan. Niet iedereen weet dat anderen last hebben van de rook. Misschien kunt u samen tot een oplossing komen. Lukt dat niet? Doe dan een online melding via de Stookwijzer.

Schoner stoken

Wilt u uw houtkachel toch aansteken? Check dan altijd eerst de stookwijzer of er een stookalert geldt. Bij mistig of windstil weer blijft de rook hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw buren. Het wordt dan afgeraden om hout te stoken.

Geldt er geen stookalert? Gebruik dan onderstaande stooktips om minder ongezond te stoken. 

  • Heeft u het goede formaat kachel voor uw ruimte? Een te grote kachel stookt veel en zorgt voor meer fijnstof in de lucht. 
  • Het is goed om de ruimte waar u stookt te ventileren. Houtvuur verbruikt veel zuurstof. Ook komen er altijd schadelijke stoffen vrij. 
  • Controleer of u goed stookt door te letten op de kleur van de vlam en de rook. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open voor meer zuurstof. 
  • Als u echt schoon wil stoken, koop dan een fijnstoffilter voor in de schoorsteen. Deze haalt 95 procent van het fijnstof uit de rook.  
  • Het regelmatig vegen van uw schoorsteen is belangrijk voor het binnenklimaat en de brandveiligheid. Daarnaast kan een verzekeraar van je inboedel- of opstalverzekering een uitkering na een schoorsteenbrand weigeren als de schoorsteen niet geveegd is. 
  • Let op het type hout dat u gebruikt. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. Stook alleen droog en schoon hout, dat geeft de minst schadelijke rook. Droog hout heeft minstens 2 jaar gelegen na de kap. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout als laminaat of spaanplaat hoort niet in de houtkachel.