Controle op het bezit van honden

De komende tijd begint in Soest de huis-aan-huis controle op het bezit van honden. Controleurs van de gemeente kijken waar honden worden gehouden waarvoor hondenbelasting betaald moet worden. De controleurs zijn van het bureau Legitiem BV. Zij ondersteunen de gemeente bij de controle.

Hoe gaat een controle in zijn werk?

De controleurs bellen bij inwoners aan om het hondenbezit te inventariseren. De controleur kan zich altijd legitimeren. Als er een hond wordt aangetroffen waarvoor de eigenaar geen belasting betaalt, dan krijgt hij of zij een aangiftebiljet hondenbelasting. De eigenaar kan dan alsnog aangifte doen om de belasting te betalen.

Hoe hoog is de hondenbelasting?

Een hondenbezitter is verplicht om aangifte te doen van hondenbezit. Het aantal honden bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting: voor één hond € 76,- per jaar en voor het bezit van elke volgende hond is dat € 113.- per hond per jaar. Van de opbrengst betaald de gemeente onder andere het verwijderen van uitwerpselen, de inrichting en het onderhoud van hondenuitlaatstroken en de DepoDogs.

Hoe kan ik een hond aan- of afmelden?

Wijzigt in de loop van het jaar het aantal honden, dan wordt de belasting verrekend. Deze wijzigingen moeten inwoners zelf doorgeven via de digitale belastingbalie. U logt in met de DigiD van de persoon aan wie de belastingaanslag is gericht.

U kunt ook een aan- of afmeldformulier ophalen in het gemeentehuis. Heeft u een blindengeleidehond of hulphond? Dan hoeft u daar geen hondenbelasting voor te betalen. U moet uw hond wel aan- en afmelden bij de gemeente.

Overige onderwerpen

Naar overzicht