Gratis compost op Landelijke Compostdag

Op zaterdag 30 maart 2019 aanstaande vindt de Landelijke Compostdag plaats. Inwoners van de gemeente Soest kunnen op die dag, tussen 9.00 en 13.00 uur, gratis losse compost scheppen en ophalen.

Waar kunt u gratis compost scheppen in Soest?

Dit kan bij Van Doorn-Soest, Koningsweg 33, Soest of bij Van Dorresteijn bv, Zuidergracht 56, Soest.

Voor of na 30 maart langskomen voor gratis compost op de genoemde adressen is niet mogelijk. Deze actie is alleen voor inwoners van Soest en Soesterberg, niet voor bedrijven. Neemt u zelf iets mee om de losse compost in te scheppen en te vervoeren? Vrachtwagens en grote aanhangers zijn niet toegestaan.

Bedankje

Met deze actie bedanken de deelnemende bedrijven en de gemeente Soest inwoners voor het apart inzamelen van hun Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en het groenafval. Het ingezamelde GFT- en groenafval komt zeker niet op één grote hoop met het restafval terecht, maar gaat naar Wijster (VAM). Daar wordt er GFT-compost van gemaakt. Al het vrijkomende groen- en snoeiafval uit de gemeente Soest wordt bij Van Doorn-Soest en bij van Dorresteijn BV verwerkt tot groen- en natuurcompost.

Maar wat kunnen we eigenlijk met de enorme hoeveelheid compost?

Je kan compost op verschillende manieren toepassen. Het wordt het meest gebruikt in land- en tuinbouw, sier- en moestuinen en de verwerking in tuinaarde en potgrond. En dat is logisch, want compost is een natuurlijke bodemverbeteraar die bodemziekten tegengaat Ook stimuleert het de ontwikkeling van het wortelstelsel en een goede waterhuishouding. Sproeien en (kunst)mest zijn daardoor minder nodig. En dat vermindert weer het afgraven van veen, wat weer goed is voor het milieu!

Overige onderwerpen

Naar overzicht