Wie past er op uw huis?

Het is bijna vakantie! Heeft u ook aan het volgende gedacht?

Inbrekers gaan niet op vakantie

Een huis waaraan duidelijk te zien is dat de bewoners er (een aantal weken) niet zijn, is voor hen een prima uitvalsbasis om zich te goed te doen aan uw waardevolle spullen. Zo wilt u toch niet terug komen na een heerlijke vakantie of een dagje weg? Maak het ze niet te makkelijk!

Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken met uw buren, zodat zij gedurende uw afwezigheid een extra oogje in het zeil houden. Of door niet op social media of op uw voicemail te vertellen dat u een paar dagen van huis bent. En nog een belangrijke tip: laat uw woning met een bewoonbare indruk achter! Bedenk hoe het overkomt als gordijnen de hele dag dicht zijn en de afvalcontainer om 16 uur nog buiten staat. Het zijn voor het dievengilde allemaal aanwijzingen om uw woning nader te inspecteren.

Blijft u thuis deze zomer?

Als het lekker weer is zetten we vaak ramen en deuren open. Inbrekers kunnen zo makkelijk insluipen. Houd daarom ramen en deuren zo veel mogelijk dicht en op slot. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.

Bel 112 bij (inbraak)verdachte situaties

U weet zelf het beste als er iets niet pluis is in uw buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie ziet waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.

Meer weten?

Op www.politie.nl vindt u allerlei onderwerpen waaronder preventietips die woninginbraak helpen voorkomen. Een andere interessante website is: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Overige onderwerpen

Naar overzicht