Mantelzorg

Mantelzorgers zorgen onbetaald voor een naaste die blijvend of tijdelijk zorg, hulp of opvang nodig heeft als gevolg van ziekte of een handicap. Bijvoorbeeld vanwege ouderdom, een chronische ziekte, psychische klachten of een (verstandelijke) beperking. De mantelzorger heeft een sociale relatie met deze persoon. De zorg, hulp of opvang gaat verder dan gebruikelijk is in een sociale relatie.

Mantelzorg heeft twee kanten

Mantelzorg heeft twee kanten. De liefdevolle kant, waarin zorgen voor iemand vanzelfsprekend is. Omdat u om iemand geeft of omdat het gewoon zo hoort. De andere kant is dat mantelzorg ook zwaar kan zijn. Als u te weinig tijd heeft voor uzelf omdat u dag in dag uit verantwoordelijk bent voor iemand die niet zonder uw hulp kan. Of als u mantelzorg combineert met een baan, een gezin of andere verplichtingen.

Als u mantelzorger bent, dan weet u hoeveel energie dat soms kost. De gemeente Soest wil u daarom graag ondersteunen zodat u uw waardevolle zorg, hulp of opvang zo goed mogelijk kunt bieden. En u zich minder belast voelt.

Aanmelden als mantelzorger

Bent u mantelzorger en woont degene die hulp nodig heeft in Soest of Soesterberg? Meldt u zich dan bij ons aan. U ontvangt informatie over het mantelzorgcompliment en de Dag van de Mantelzorg. Daarnaast biedt het Steunpunt Mantelzorg informatie, advies en persoonlijke ondersteuning.

Steunpunt Mantelzorg

Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor registratie, voor praktische hulp, of een luisterend oor. De mensen van het steunpunt bespreken samen met u wat in uw situatie nodig is om een goede balans te behouden. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren over mantelzorgen naast een betaalde baan, advies geven aan jonge mantelzorgers en u meer vertellen over het ontmoeten van lotgenoten of het volgen van een training. Ook kunt u vragen stellen over de mantelzorgwoning.

Soms is het nodig om de huishoudelijke hulptoelage (HHT) in te zetten. Het Steunpunt organiseert elk jaar het mantelzorgcompliment en de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorgcompliment

De gemeente Soest waardeert haar mantelzorgers. Dit doen wij onder andere door het geven van het mantelzorgcompliment. Binnenkort kunt u het mantelzorgcompliment weer aanvragen. Bent u aangemeld als mantelzorger? Dan krijgt u hiervan automatisch bericht.

Dag van de mantelzorg 2018

Mantelzorgers zetten zich met veel betrokkenheid in voor een partner, ouder, kind, buurman/vrouw, vriend of vriendin. Deze zorg is van grote waarde en wordt zeer gewaardeerd. Daarom nodigen wij alle mantelzorgers graag uit voor een avond die in het teken staat van ontspanning, inspiratie en ontmoeting. Bent u mantelzorger? Dan bent u van harte welkom op zaterdag 10 november vanaf 17:30 uur bij The Partyfactory Soest, Albert Cuyplaan 198-B.

De avond begint met een drankje en een diner. Na het diner neemt wethouder Liesa van Aalst het woord. Vervolgens kunt u kijken naar de theatervoorstelling ‘Overeind’ door theatergroep Bint. Een voorstelling over mantelzorg en alles wat daar bij komt kijken. We praten na onder het genot van een drankje en de avond eindigt rond 21:30 uur. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar: www.zorgzaamsoest.nl/dagvandemantelzorg of neem telefonisch contact op met het Steunpunt Mantelzorg via (035) 609 34 11.

Wat is DigiD?

Naar de website DigiD voor meer informatie

DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen. Met uw DigiD kunt u bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.