Beheersbare jaarwisseling Soest

De jaarwisseling in Soest kampte met meer incidenten dan vorig jaar. Dat beeld strookt met cijfers uit de regio. Met name de brandweer moest vaker uitrukken. Toch was het dankzij de inzet van politie, boa’s, jongerenwerk en buurtvaders een beheersbaar Oud en Nieuw.

Burgemeester Rob Metz: “Ik ben blij dat deze jaarwisseling op de meeste plaatsen rustig is verlopen, zoals wij dat allemaal graag willen. Helaas was het niet overal in Soest rustig. Zo moeten de boa’s hun dienst eerder afbreken, omdat naar hen illegaal vuurwerk werd gegooid en werd een politieauto vernield. Dat vind ik volstrekt onacceptabel.”

Smitsveen

Vanuit de politie was, gezien de ervaringen van voorgaande jaarwisselingen, wederom extra capaciteit beschikbaar voor de wijk Smitsveen. Ook waren er weer buurtvaders die door de wijk rondes liepen en jongeren hebben aangesproken op hun gedrag en hebben weggestuurd. Toch werd het op een gegeven moment onrustig. Dankzij de inzet van de politie zijn verdere ongeregeldheden voorkomen en keerde de rust weer terug. Metz: “Dit werkte uitstekend. Ik ben iedereen dan ook erg dankbaar voor hun inzet.”

Schade

Na een eerste inventarisatie blijkt de schade aan gemeente-eigendommen lager dan vorig jaar. Er was weliswaar sprake van losgehaalde putdeksels en opengeklapte prullenbakken en veel afval, maar van schade was weinig sprake. De schade wordt op dit moment geschat op minder dan € 1000. Vorige jaarwisseling bedroeg de schade € 3.500. De schade aan bijvoorbeeld bushokjes en ondergrondse containers is hier niet in opgenomen, omdat dit geen gemeente-eigendommen betreffen.