Meer kleur en biodiversiteit door bloembollen

De komende week worden op diverse plekken in Soest en Soesterberg bloembollen geplant. Er worden bijenmengsels en verwilderingsmengsels geplant. Het komende voorjaar zorgen deze bollen voor meer kleur en biodiversiteit in onze groene gemeente. Dat is niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor de bij!

Meer biodiversiteit

Bijen en nectar minnende insecten zijn onmisbaar voor onze voedselproductie. Bij mooi weer bezoeken bijen zo’n 1.500 bloemen op één dag. Dit maakt van bijen heel belangrijke wezens voor onze landbouw. Helaas worden door het achteruitgaan van de biodiversiteit momenteel zo’n 350 wilde bijen soorten en met uitsterven bedreigd. Een van de oorzaken hiervan is een tekort aan stuifmeel en nectar, vooral in het voorjaar en in het najaar. Bijen dienen al vanaf het vroege voorjaar voldoende voedsel te kunnen vinden. Door bij-vriendelijke bloembollen te planten, helpen we de bij in haar zoektocht naar nectar en stuifmeel. De bloembollen die door ons worden geplant bloeien al vanaf februari en zijn goede stuifmeelleveranciers.

Meer kleur in het voorjaar

Na de winterperiode kijken we uit naar het voorjaar en willen we maar al te graag genieten van elke bloem die het voorjaar kleurt. Bloembollen bloeien op een moment dat bijna alle bomen en struiken nog kaal zijn. Een vrolijke bloemenpracht als blikvanger op verschillende plekken die ook nog eens ieder jaar opnieuw terugkomen. Hiervoor laten we na de bloei het loof afsterven en wordt het loof niet meteen afgemaaid. Hierdoor kan de bol weer reserves aanmaken voor het volgende jaar om weer prachtig te kunnen bloeien.

Locaties bloembollen

Op de volgende locaties worden bloembollen geplant. In Soest op de Inspecteur Schreuderlaan, de Heideweg, de Koninginnelaan en de Torenstraat. In Soesterberg in de hofjes van de Antonie van Leeuwenhoeklaan en op de hoek van de Christiaan Huygenslaan met de Antonie van Leeuwenhoeklaan.

Machinaal planten

De bollen worden machinaal geplant. De plantmachine achter een mini tractor vouwt de grasmat open waarna de bollen worden geplant. Direct daarna worden de zoden teruggelegd en aangedrukt door een rol. De werkzaamheden worden uitgevoerd door JUB Holland uit Noordwijkerhout.