Overige veelgestelde vragen

Overige veelgestelde vragen over Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen.

Het is begrijpelijk u zorgen heeft over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. Via het gratis telefoonnummer 088-076 70 00 van de luisterlijn kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht voor een luisterend oor en ondersteuning. 

Aanmelden als vrijwilliger

Vluchtelingen zullen een hoop begeleiding nodig hebben om wegwijs te worden in onze samenleving. We waarderen het zeer als u daar een rol in wilt spelen. Stichting Balans coördineert dit. U kunt zich aanmelden op https://burovrijwilligerswerk.nl.

Doneren van spullen of geld

Op dit moment is er veel behoefte aan geld. Hulporganisaties kunnen dan gericht kijken welke hulp waar nodig is en daarvoor het geld inzetten. Doneren kan bijvoorbeeld aan Giro555, de UNCHR of Vluchtelingenwerk Nederland.

Op de website van Vluchtelingenwerk ziet u waar u goederen kunt doneren. 

Afreizen naar Polen en Oekraïne

De kleurcode van het reisadvies voor heel Oekraïne is rood. Het reisadvies voor de grensstreek tussen Polen en Belarus is ook rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Kijkt u op de website van de Rijksoverheid voor de reisadviezen:

Opvang door gemeente

De gemeente Soest heeft voor de korte termijn (crisisopvang) hotelkamers en vakantiehuisjes geregeld voor de opvang van vluchtelingen.

Het komende halfjaar kunnen er 25 vluchtelingen wonen in één van de gebouwen van ’s Heeren Loo aan de Hellingweg. Ook onderzoeken we meer locaties, zoals het politiebureau of woningen van Portaal. Omwonenden worden geïnformeerd als er daadwerkelijk opvang in hun buurt gaat plaatsvinden. Voor de langere termijn onderzoeken we op dit moment de mogelijkheid om tijdelijke wooneenheden te plaatsen. De locatie die we daarvoor op het oog hebben is het grasveld bij de Insingerstraat/Den Blieklaan. 

Het uitgangspunt is dat gemeenten een vergoeding vanuit het Rijk ontvangen voor het bieden van opvangplekken. De exacte regeling moet nog verder uitgewerkt worden.

Meer informatie

  • De Veiligheidsregio Utrecht heeft een lijst met veelgestelde vragen over de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne
  • Algemene informatie over de situatie in Oekraïne staat op de website van de Rijksoverheid
  • Hoe zit het met de verblijfsrechten van Oekraïeners in Nederland? Lees hier een aantal antwoorden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst
  • Niet alle Oekraïense vluchtelingen spreken Engels. Dan kan het lastig zijn om te communiceren. Met deze kaart (pdf, 4 MB) kunt u eenvoudige dingen duidelijk maken en u helpen in de communicatie. De kaart is niet-toegankelijk voor blinden en slechtzienden.