Wat kunt u doen voor Oekraïne

Hulp aan Oekraïners

Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel Soesters bezig. Er komen gevluchte Oekraïners naar Nederland, ook naar Soest en Soesterberg.

De opdracht vanuit de landelijke overheid aan de 25 Nederlandse Veiligheidsregio’s is om per regio 2000 vluchtelingen te huisvesten. Soest maakt onderdeel uit van de veiligheidsregio Utrecht en levert een bijdrage aan die opdracht. 

Voor actuele informatie vanuit de Rijksoverheid over de opvang van Oekraïners in Nederland kijkt u op de website van de Rijksoverheid.

Informatie in verschillende talen (o.a. Oekraïens en Russisch)

RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens. Het is een samenwerking van Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en het Leger des Heils.

Er is ook een Support Hotline voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die wil helpen 020-300 70 00.

Handige links

Kinderen en onderwijs

De meeste leerlingen in de basisschool leeftijd gaan naar het reguliere onderwijs. De kinderen van middelbare school leeftijd gaan naar het ISK in Leusden. Voor de kinderen van 2 tot 4 jaar is er kinderopvang geregeld bij BINK

Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen

Alle kinderen die zich voor het eerst melden krijgen een intake bij de GGD. Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Informatie in het Oekraïens over de vaccinaties is te vinden op de website van het RIVM.

Bied zelf opvang

Wilt u als gastgezin fungeren voor een vluchteling uit Oekraïne, lees dan voor meer informatie de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft een handleiding uitgegeven voor de Particuliere Opvang van Oekraïners (POO)

Lees ook de veel gestelde vragen over het thuis opvangen van Oekraïense vluchtelingen via de website van VluchtelingenWerk Nederland.

Werk aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen mogen werken in Nederland. Heeft u werk of zou u in contact willen komen met Oekraïense vluchtelingen om de mogelijkheden voor uw bedrijf te verkennen dan kunt u contact opnemen met het Werkgeversservicepunt Amersfoort.