Mondkapje verplicht per 1 december

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Het kabinet wil hiermee de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een mondkapje is onder andere verplicht:

  • in alle publieke binnenruimten zoals winkels, musea, benzinestations, restaurants, caf├ęs, theaters, het stadskantoor, concertzalen en stationsgebouwen. Het mondkapje mag af als mensen een vaste zitplaats hebben. In het theater bijvoorbeeld, mag het mondkapje af zodra mensen in de zaal zitten.
  • in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel moeten een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, zolang iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
  • bij contactberoepen zoals de kapper, tijdens de rijles of bij de nagelstylist.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm, sjaal of bandana gelden niet als mondkapje.

De mondkapjesplicht geldt voor 3 maanden. Daarna is verlenging mogelijk. Is er geen medische noodzaak meer? Dan wordt de verplichting weer ingetrokken.

Lees meer over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Archief