Horeca en terrassen
Als gemeente denken we graag met de ondernemers mee. We zetten in dit bericht zowel de landelijke als de lokale richtlijnen op een rij.
Welke landelijke regels gelden er voor de horeca? Op de website van de Rijksoverheid vindt u het volledige overzicht van de nieuwe maatregelen.
Lokale mogelijkheden en voorwaarden
Is het openstellen van de horeca onder de mogelijke beperkingen in de nabije toekomst voor uw onderneming aanleiding om uw terras te vergroten, te overkappen of een winterterras in te richten?
Dan gelden daarvoor richtlijnen voor uitbreiding, overkappen of het plaatsen van winterterrassen horeca in openbaar gebied.
Als deze richtlijnen in de praktijk niet goed werken, dan kan de gemeente de richtlijnen aanpassen. Bij wijziging van de landelijke richtlijnen, passen wij ook de gemeentelijke richtlijnen aan. De regels uit de noodverordening van de Veiligheidsregio gaan altijd voor. De richtlijnen voor de tijdelijke uitbreiding van het terras gelden voorlopig tot 1 mei 2021.
- De ondernemer dient een plan met situatietekening in met daarin opgenomen de ligging en het aantal vierkante meter van het bestaand terras, ligging en het aantal vierkante meter van de uitbreiding van het terras.
- Het gebruik mag pas plaatsvinden na akkoord en/of vergunningverlening van de gemeente. U vraagt dit aan met het aanvraagformulier tijdelijke uitbreiding terras.
- Het gebruik van de extra ruimte is tijdelijk, tot 1 november 2020.
- Uitbreiding van het terras is alleen voorbehouden aan de reguliere horeca.
- Wanneer er grond wordt gebruikt van derden, moet de ondernemer kunnen aantonen dat hij hiervoor toestemming heeft.
- Naastgelegen panden en percelen moeten goed bereikbaar zijn.
- Het terras wordt ingericht met tafels en stoelen. Dit zijn uitsluitend zitplaatsen. Er mag geen gebruik gemaakt worden van sta- of bartafels.
- De begrenzing van het terras moet duidelijk zijn aangegeven. Tafels en stoelen mogen niet buiten deze begrenzing worden geplaatst.
- Bij de indeling van het terras houdt u zich aan het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
- Parasols zijn toegestaan, mits deze niet in de grond verankerd worden.
- Het terras is aan de bovenzijde of aan drie zijden open.
- Het plaatsen van een overkapping is in de regel niet toegestaan, maar kan onder voorwaarden worden gedoogd. Hiervoor vraagt u vóór de plaatsing een gedoogbeslissing aan bij de gemeente. Bekijk de randvoorwaarden voor een overkapping hieronder.
- Weekmarkten, standplaatsen en werkzaamheden krijgen altijd voorrang op het gebruik van het openbaar gebied. Het terras moet de avond voorafgaand aan de activiteit door de ondernemer verwijderd worden.
- Er mag geen terras worden geplaatst nabij fietsenstallingen, op en om gehandicaptenparkeerplaatsen of in openbaar groen of natuurgerelateerde bestemming.
- Met betrekking tot wensen voor een buitentap: hier gaan we terughoudend mee om. In overleg bespreken we dit.
- Gebruik maken van openbare parkeerplaatsen kan alleen worden toegestaan als geen (parkeer)ruimte op eigen terrein kan worden ingezet.
- Kosten voor herstel van eventuele schade aan de openbare ruimte, waarbij over de toepassing van vervangend materiaal eerst toestemming moet worden verkregen, zijn voor rekening van de ondernemer.
Randvoorwaarden gedogen plaatsen overkapping
- U levert technische gegevens aan over de te plaatsen overkapping. In ieder geval een tent- of bouwboek waaruit blijkt:
- dat de overkapping constructief veilig is;
- dat de overkapping en haar inrichting brandveilig is;
- dat de overkapping voldoende bestand is tegen wind en weer.
- U levert gegevens aan waaruit blijkt dat de overkapping geen gevaar vormt voor de verkeersveiligheid.
- Plaatsing op een onoverzichtelijke plek is niet toegestaan. Bijvoorbeeld binnen een afstand van 5 meter vanaf een rotonde.
- De uitbater is te allen tijde verantwoordelijk voor schade op, aan of door de overkappingen.
- De overkapping heeft een stahoogte van minimaal 2,4 meter en een maximale hoogte van 3 meter. Als de scheidingsvloer met de eerste verdieping van de horecagelegenheid hoger is dan 3 meter, dan niet hoger dan de scheidingsvloer met de eerste verdieping.
- In het openbaar gebied worden, om opwaaien van de overkapping te voorkomen, contragewichten gebruikt ter verankering van de overkapping. Bijvoorbeeld met betonblokken. Andere methoden van verankeren zoals bijvoorbeeld scheerlijnen, haringen of ankerpennen zijn alleen bij uitzondering toegestaan indien de gemeente daarvoor toestemming verleent.
- Bij verankering van de overkapping in de grond op eigen terrein zorgt de uitbater ervoor dat geen kabels en leiding worden geraakt door voorafgaand aan de plaatsing een KLIC-melding te doen.
- Gebruik van elementen in de openbare ruimte zoals lantaarnpalen en fietsenstallingen voor verankering is ongewenst en alleen toegestaan met toestemming van de gemeente.
- De overkapping maakt geen inbreuk op bestaande rechten zoals standplaatsen en marktplaatsen.
- Lichthinder voor de omgeving blijft beperkt door uitsluitend de tafels en looppaden te verlichten.
- Ten behoeve van de verkeersveiligheid worden terrasoverkappingen voorzien van reflecterend materiaal.
- Is een terras of uitbreiding van een terras direct gelegen aan de rijbaan of een fietspad? Dan moet een afscherming worden geplaatst aan deze zijde zodat de rijbaan of het fietspad niet direct vanuit het terras bereikbaar is.
- De uitbater is in bezit van een terrasvergunning.
- De uitbater verwijdert de overkapping als bij controle door een toezichthouder blijkt dat niet aan de bovenstaande randvoorwaarden wordt voldaan of anderszins de veiligheid in gevaar is.
- De aanvrager informeert om- en aanwonenden over het plaatsen van de overkapping.
- De terrasinrichting mag geen schade brengen aan het eigendom van de gemeente.
- De verantwoordelijkheid van het veilig inrichten van het terras en de instandhouding ligt bij de aanvrager
- Als onderhoud- en/of herstelwerkzaamheden aan het gemeentelijk eigendom nodig is gedurende het gebruik van de openbare ruimte, dan laat de horecaondernemer de gemeente dat ongehinderd realiseren.
- Aanvrager is gedurende het gebruik van het gemeentelijk gebied verantwoordelijk voor de daar veroorzaakte afval/ besmeuring.
- Bij het opheffen van de terrasinrichting op gemeentegrond wordt alles in de oude staat opgeleverd. Waarbij schade en eventuele herstelwerkzaamheden voor rekening komen van de horecaondernemer.
Randvoorwaarden gedogen plaatsen winterterras
- De bovengenoemde randvoorwaarden voor overkappingen zijn onverkort van toepassing op het plaatsen van winterterrassen bij horecagelegenheden.
Aanvullend gelden de volgende randvoorwaarden:
- De aanvrager zorgt voor voldoende ventilatie in de tent.
- Verwarmt u het terras, dan gebruikt u:
- Infrarood verwarming of
- Een andere wijze van verwarming die u voorafgaand en voorwaardelijk aan het gebruik daarvan ter goedkeuring aan de gemeente voorlegt.
Alleen een gevelterras of overterras is toegestaan waarbij voldaan wordt aan het volgende:
Gevelterras
Bij een gevelterras (terras direct aan de gevel) kan gebruik gemaakt worden van een parasol/zonnescherm/pagodetent. Het gevelterras mag aan maximaal twee zijden dicht worden
gezet met schotten van maximaal 150 cm hoog welke transparant zijn boven de 60 cm. Tussen de parasol/het zonnescherm en de schotten dient minimaal 50 cm vrije ruimte te zitten voor
voldoende ventilatie.
In plaats van de schotten mogen verticale schermen (tentdoeken) worden gebruikt die tijdelijk aan de parasol/zonneschermen kunnen worden bevestigd. De schotten en verticale schermen
dienen haaks geplaatst te worden aan de gevelzijde.
Overterras
Bij een overterras (terras niet direct aan de gevel maar met een looproute er tussen) kan gebruik gemaakt worden van een parasol/zonnescherm/pagodetent. Een overterras kan aan
maximaal drie zijden dicht worden gezet met schotten van maximaal 150 cm hoog welke transparant zijn boven de 60 cm. Tussen de parasol/het zonnescherm en de schotten dient
minimaal 50 cm vrije ruimte te zitten voor voldoende ventilatie. In plaats van schotten kunnen aan twee zijden verticale schermen (tentdoeken) die tijdelijk aan
de parasol/zonneschermen kunnen worden bevestigd.
Voor zowel het gevel- als het overterras geldt dat:
- Indien een terras aan de weg grenst, moet een obstakelvrije ruimte van 50 cm tussen de weg en de overkapping zijn om aanrijschade te voorkomen.
- Actieve gladheidsbestrijding op het trottoir en de doorgaande weg doorgang moet kunnen vinden. Hiervoor is een minimale breedte van 1,80 m op het trottoir nodig.
Aanvraag tijdelijke uitbreiding terras
Heeft u de wens om uw bestaande terras uit te breiden of een nieuw terras te creëren? Vul de aanvraag in en stuur dit naar postbus2000@soest.nl.
Aanvraag gedoogbeslissing overkapping terras
Wilt u een overkapping op uw terras plaatsen? Vul het aanvraagformulier in en stuur deze met de bijbehorende bijlagen naar postbus2000@soest.nl.
Aanvraag inrichten winterterras
Wilt u een winterterras inrichten? Vul de aanvraag in en stuur dit naar postbus2000@soest.nl.
Afhandeling en termijn
Alleen compleet ingevulde aanvragen voorzien van de benodigde bijlagen kunnen in behandeling worden genomen.
Omdat wij dit snel willen regelen, kan het nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen. Wij rekenen daarbij op uw medewerking.
Dien uw aanvraag zo snel mogelijk in. Wij streven er naar om binnen 10 werkdagen de complete aanvraag te beoordelen en een vergunning te verlenen of een gedoogbeslissing af te geven.