Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak. U moet uw ID-kaart altijd persoonlijk aanvragen of vernieuwen en ophalen. Na vijf werkdagen ligt uw ID-kaart klaar bij de receptie van het gemeentehuis.

Kosten en geldigheid

  • Een ID-kaart kost € 56,80 en is tien jaar geldig
  • Een ID-kaart voor minderjarigen tot achttien jaar kost € 29,95 en is vijf jaar geldig
  • Voor een spoedaanvraag betaalt u € 48,60 extra

(Tarieven 2019)

Wat neemt u mee?

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en ID-kaarten die u heeft. Is er één gestolen, verloren of kwijt? Dan gelden afwijkende stappen.
  • Eén recente goedgelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen (Rijksoverheid). Wij adviseren u om uw pasfoto door een vakfotograaf te laten maken. Maar let op: dit geeft geen garantie
  • Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag (of vernieuwing) van hun identiteitskaart
  • Geld: u moet uw ID-kaart bij de aanvraag betalen, bij voorkeur pinnen

Kinderen tot twaalf jaar hebben bovendien nodig:

  • Schriftelijke toestemming (pdf, 25 Kb) van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft)
  • Geldig legitimatiebewijs van de toestemmende ouder(s)/gezaghouder(s)

Afhalen ID-kaart

Voor het afhalen van uw ID-kaart is het niet nodig om een afspraak te maken. U haalt uw ID-kaart persoonlijk op bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Naar welke landen u kunt reizen met uw ID-kaart vindt u in het landenoverzicht.

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Doet u de aanvraag vóór 14.00 uur, dan kunt u uw ID-kaart meestal de volgende werkdag ophalen en in ieder geval binnen 48 uur.

Bent u uw oude ID-kaart kwijt, dan kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Is uw ID-kaart verloren, gestolen of kwijt? Dan zijn er een paar aanvullende stappen vereist. De normale levertijd van vijf werkdagen kunnen wij niet garanderen. Lees wat u moet doen op de pagina Reisdocument verloren, gestolen of kwijt.

Reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Of bent u niet de ouder van het kind? Dan kan dit problemen opleveren bij de controle op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of dat u toestemming heeft om met het kind te reizen. Dit regelt u bij de Koninklijke Marechaussee.

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonlijke gegevens van een ander. Een voorbeeld van identiteitsfraude is: het afsluiten van een telefoonabonnement met de gegevens van een ander. Of het aanvragen van DigiD met de gegevens van een ander. Lees meer over identiteitsfraude op de website van Rijksoverheid.

Een paar organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Bijvoorbeeld uw werkgever, zorgverleners en uw bank. In de praktijk vragen ook veel andere organisaties om een kopie. U bent niet verplicht om die aan hen te geven. Als u lid wordt van een sportschool of een telefoonabonnement afsluit, hoeft u bijvoorbeeld geen kopie af te geven. Met de KopieID app kunt u zelf een veilige kopie van uw ID-kaart maken.

Mijn overheid Berichtenbox

De gemeente Soest is aangesloten op de Berichtenbox van MijnOverheid. Serviceberichten (verlengen reisdocument) die u van de gemeente via de reguliere post ontvangt, kunt u vanaf nu ook digitaal ontvangen via e-mail.