U woont in een buurt waar een initiatief loopt voor een warmtenet

In uw buurt loopt een onderzoek naar een warmtenet. Dat betekent dat u als buurt gezamenlijk gebruik gaat maken van een warmtesysteem.

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt dat huizen kan verwarmen. Dit warme water kan verwarmd worden door verschillende bronnen zoals aquathermie (warmte uit water) of geothermie (warmte uit de bodem).

Een warmtenet is alleen betaalbaar in een wijk met een goede warmtebron en een hoge dichtheid (veel woningen bij elkaar, zoals flats) of met grote gebouwen zoals bedrijven of scholen. Dit heeft te maken met de hoge kosten van de aanleg (meer aansluitingen per meter leiding zorgt voor lagere totale aansluitkosten) en het transportverlies (het verlies van warmte als het een grote afstand moet afleggen van bron tot woning)

Wanneer komt het warmtenet?

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar warmte uit vijvers (Overhees) en warmte uit het grondwater (Soestduinen). De gemeente maakt samen met buurtbewoners, ondernemers en organisaties een plan voor uw buurt. Hierin komt te staan wanneer het warmtenet wordt aangelegd. Het plan moet nog worden gemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer het warmtenet er komt of wanneer uw huis aangesloten wordt. Waarschijnlijk is dit na 2030.

Wat betekent dit advies voor u?

Omdat in uw buurt een warmtenet onderzocht wordt adviseert de gemeente om geen warmtepomp aan te schaffen maar wel uw woning optimaal voor te bereiden. Als u uw cv-ketel moet vervangen kunt u voor een tijdelijke oplossing te gaan.

Als u wilt verduurzamen of meer informatie wilt over het onderzoek naar het warmtenet raden we u aan contact op te nemen met de initiatiefnemers.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt zich nu al voorbereiden op de aardgasvrije toekomst door uw eigen huis energiezuinig te maken, of uw verhuurder te vragen uw huis voor te bereiden. Naast dat dit beter voor het klimaat is, scheelt het ook in de portemonnee en wordt uw huis comfortabeler.

Energie besparen met kleine maatregelen

Niet alle isolatie hoeft veel geld te kosten. De thermostaat iets lager draaien levert ook al winst. Net als kleine maatregelen als tochtstrips of radiatorfolie. Inwoners met een minimuminkomen ontvangen een aanbod om gratis energie te besparen.

Uw huis isoleren

De meeste woningen ouder dan 1990 zijn niet vanzelf goed geisoleerd. Misschien heeft u al delen verbeterd, misschien zijn er nog delen te verbeteren.Doe een isolatiescan en maak samen met een energiecoach een plan.

Zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Die kan je vervolgens direct gebruiken of terug leveren aan het net. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een bedrag dat wordt afgetrokken van je energierekening (salderen). Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Of weten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling? Kijk voor meer informatie op de pagina zelf energie opwekken.

Koken op inductie

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is logisch, want het is sneller, energiezuiniger en veiliger. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Ventilatie

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Als je je woning gaat isoleren is isolatie een aandachtspunt. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Geld besparen?

Voor veel energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen. Soms van de gemeente, soms van de rijksoverheid.