Voor uw woning zijn kansen voor elektrische verwarming

Uw buurt bestaat uit veel woningen nieuwer dan 1990. Dat geldt ook voor uw woning. Deze zijn meestal goed geïsoleerd waardoor de stap naar aardgasvrij niet zo groot is.

Dat betekent dat het in uw buurt de goedkoopste oplossing is om in uw woning alles elektrisch te gaan doen. Zowel verwarmen, maar ook het zorgen voor warm water en koken. U hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.

Wat betekent dit advies voor u?

Dit betekent dat er in uw buurt waarschijnlijk geen warmtenet komt en u zelf kunt bepalen wanneer u uw woning elektrisch gaat verwarmen. Dat kan met een hybride of all-electric warmtepomp.

Het verschil is dat u bij een hybride systeem nog gebruik maakt van gas en een cv-ketel die op koude dagen bijspringt of zorgt voor warm water. Met een all-electric systeem kunt u uw woning het hele jaar door verwarmen én van warm water voorzien, en zult koken zonder gas.

Een all-electric warmtepomp heeft meer vermogen dan een hybridepomp en is daarom duurder in verbruik en aanschaf. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar. Dat is vrij breed omdat de prijzen ver uiteen liggen en het afhankelijk is van hoe goed uw woning geïsoleerd is, hoe groot uw woning is en uw verbruik.

Wilt u meer weten over warmtepompen of advies over uw situatie? Kijk dan voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Wordt een warmtepomp verplicht?

U bepaalt zelf wat het beste moment is om een warmtepomp aan te schaffen. Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen of verhuizen, als uw cv-ketel aan vervanging toe is of als u uw huis wilt verduurzamen. Houd er rekening mee dat er vanaf 2026 eisen gaan gelden voor energiezuinig verwarmen.

Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een (hybride) warmtepomp, of als zij een nieuwe cv-ketel installeren daar een (hybride) warmtepomp bij te plaatsen.

Wanneer wordt uw buurt aardgasvrij?

Voor uw buurt is nog geen jaartal geprikt om van het gas af te gaan. Uiteindelijk gaan alle buurten voor 2050 van het aardgas af, ook uw buurt. Heeft u voor uw buurt een idee om sneller aardgasvrij te worden, dan kunt u zich melden bij de gemeente.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt zich nu al op voorbereiden op de aardgasvrije toekomst door uw eigen huis energiezuinig te maken, of uw verhuurder te vragen uw huis voor te bereiden. Naast dat dit beter voor het klimaat is, scheelt het ook in de portemonnee en wordt uw huis comfortabeler.

Energie besparen met kleine maatregelen

Niet alle isolatie hoeft veel geld te kosten. De thermostaat iets lager draaien levert ook al winst. Net als kleine maatregelen als tochtstrips of radiatorfolie. Inwoners met een minimuminkomen ontvangen een aanbod om gratis energie te besparen.

Uw huis isoleren

De meeste woningen ouder dan 1990 zijn niet vanzelf goed geisoleerd. Misschien heeft u al delen verbeterd, misschien zijn er nog delen te verbeteren.Doe een isolatiescan en maak samen met een energiecoach een plan.

Zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Die kan je vervolgens direct gebruiken of terug leveren aan het net. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een bedrag dat wordt afgetrokken van je energierekening (salderen). Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Of weten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling? Kijk voor meer informatie op de pagina zelf energie opwekken.

Koken op inductie

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is logisch, want het is sneller, energiezuiniger en veiliger. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Water verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor kan je tot zo'n 40 procent besparen op je energieverbruik bij het verwarmen van water voor de douche en de keuken. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Ventilatie

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Als je je woning gaat isoleren is isolatie een aandachtspunt. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Geld besparen?

Voor veel energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen. Soms van de gemeente, soms van de rijksoverheid.