Windmolens in onze gemeente
In 2050 willen we in Soest en Soesterberg alle energie die we gebruiken, zelf en duurzaam opwekken. Daarom zoeken we plekken om meer windenergie op te wekken (lees voor meer informatie ons uitnodigingskader(Verwijst naar een externe website)). Alleen zonnepanelen op daken zijn niet genoeg. Windmolens zorgen voor extra energie, ook als de zon niet schijnt. Ook helpen ze om het elektriciteitsnet minder te belasten.
Plekken voor windenergie
De provincie wil dat de gemeenten zich houden aan de afspraak uit de RES (Regionale Energie Strategie). Soest doet mee aan de RES van de Regio Amersfoort. Daarin spraken wij af om samen 0,5 terrawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit op te wekken. De provincie heeft 99 plekken onderzocht en verschillende kansrijke locaties voor zonne-en windenergie gekozen in de regio. De zoeklocaties zijn ook in de RES vastgelegd. Lees meer over de RES(Verwijst naar een externe website).
Soest onderzoekt of het mogelijk is om windmolens te plaatsen naast het bedrijventerrein Isselt (bij Amersfoort). We wachten met vervolgstappen tot Amersfoort een besluit neemt over hun windmolens daar. Dit gebeurt waarschijnlijk in 2025 (bekijk de tijdlijn van het project Wind op Isselt(Verwijst naar een externe website)). We volgen het project en leren van de aanpak van Amersfoort, zoals hoe zij inwoners laten meedenken.
Veelgestelde vragen
Dat weten we nog niet. De gemeente Amersfoort onderzoekt of er twee windmolens kunnen komen naast bedrijventerrein de Isselt. Als dat lukt, kijkt Soest of er daar twee windmolens bij kunnen komen.
De provincie heeft ook een onderzoek gedaan naar plekken voor windmolens. Veel plekken kunnen niet, bijvoorbeeld door te korte afstand tot woningen, een beschermd natuurgebied of leidingen in de grond.
In Soest onderzochten we of we windmolens konden plaatsen op de Leusderheide en de Vlasakkers. Dit blijkt niet mogelijk. Samen met de regio en de provincie zoeken we naar een oplossing, zodat we toch genoeg duurzame energie opwekken in Soest.
Nee. In 2021 besloot de gemeenteraad mee te doen met de Regionale Energiestrategie(Verwijst naar een externe website) (RES). Daarmee stemde Soest in met de zoekgebieden en de ambitie om duurzame energie (zoals windenergie) op te wekken. Lees hier meer over in het Lokale Uitnodigingskader(Verwijst naar een externe website).
Ook de provincie werkt aan het verhogen van de opwek van duurzame energie. Als er in de regio te weinig duurzame energie wordt opgewekt, besluit de provincie waar windmolens komen. Dit is zo geregeld in de elektriciteitswet.
Als de plannen voor windmolens in Soest concreet worden, maken we een plan voor een nieuw participatietraject. Omwonenden praten dan mee over voorwaarden, zoals lokaal eigendom en hoe de molens worden ingepast.
We willen dat de windmolens (deels) eigendom worden van mensen uit de buurt. Zij kunnen dan meebeslissen en delen in de opbrengst. Als 100 procent lokaal eigendom niet mogelijk is, maken we afspraken met de ontwikkelaar. Bijvoorbeeld over een fonds voor de omgeving of het stilzetten van molens bij bepaalde weersomstandigheden of bij vogeltrek. Hoe dit eruitziet, bespreken we later met omwonenden.
Zonnepanelen werken vooral overdag in de zomer. Dan is er vaak te veel stroom tegelijk, wat zorgt voor problemen op het stroomnet. Windmolens leveren energie op andere momenten, zoals 's nachts en in de winter. Zo is er altijd duurzame energie beschikbaar. Windenergie is ook goedkoper dan zonne-energie en neemt minder ruimte in dan zonnevelden.
De Rijksoverheid werkt aan nieuwe regels. Die zeggen dat een windmolen op twee keer de tiphoogte (hoogste punt van de wiek) van woningen moet staan. Bij een molen van 200 meter is dat dus 400 meter. Deze regels zijn nog niet definitief en kunnen dus nog veranderen.
De overheid volgt adviezen van het RIVM en de GGD. Die doen veel onderzoek naar gezondheidseffecten van windmolens. Ze kijken bijvoorbeeld naar de gevolgen van geluid en slagschaduw op de gezondheid van omwonenden. Deze kennis gebruiken we bij het maken van plannen.
Bisfenol A (BPA) zit in veel producten, zoals plastic en verf. Bij toegestane producten met BPA, liggen de hoeveelheden BPA waaraan je dan wordt blootgesteld onder de wettelijk gestelde grenzen. Het gebruik van deze producten is dan niet schadelijk voor je gezondheid.
Ook in windmolens kan BPA zitten. Het is lastig om precies te meten of en hoeveel BPA er vrijkomt uit windmolens. Het RIVM doet hier onderzoek(Verwijst naar een externe website) naar.
We doen onderzoek naar de invloed van windmolens op vogels en andere dieren. Op basis daarvan nemen we maatregelen. Zo kunnen we windmolens tijdelijk stilzetten als kwetsbare vogels overvliegen.