Veelgestelde vragen over de werkzaamheden in Soest-Zuid
De doorgaande weg in Soest-Zuid (N221) is op de schop. Er zijn omleidingsroutes voor auto’s en fietsers en op sommige momenten ook voor voetgangers. U vindt op deze pagina de veelgestelde vragen over de werkzaamheden.
De werkzaamheden duren tot eind 2025. De doorgaande weg vanaf kruising Koningsweg/Nieuweweg tot einde Ossendamweg en vice versa blijft dicht voor auto’s tot eind 2025. Alleen de bussen van het openbaar vervoer en de hulpdiensten mogen hier rijden. De oversteek over het spoor gaat voor auto’s dus eind 2025 open. Eind april is de Soesterbergsestraat weer open voor verkeer van Soest naar Soesterberg en vice versa.
De uitvoering van Verkeersplan Soest-Zuid is klaar eind 2025. Veel inwoners en weggebruikers vragen zich af waarom de wegwerkzaamheden en omleidingen zo lang moeten duren.
We begrijpen dat twee jaar lang lijkt maar in deze periode doen we heel veel werk. Normaal gesproken zouden de werkzaamheden op een zijweg zijn. Nu gaat het om een hoofdweg en een belangrijke spoorwegovergang. Dit maakt het project groter en ingewikkelder.
Bij dit project werken veel verschillende partijen samen, en dat op een klein stukje van Soest. De werkzaamheden die we nu doen zijn het einde van een lang proces dat al in 2007 begon. De voorbereidingen die met kleinere werkzaamheden al in 2019 begonnen, waren misschien minder zichtbaar. Als inwoner of weggebruiker voelt u nu de gevolgen. We doen ons best om zo snel mogelijk klaar te zijn. Maar zo duurt het ongeveer een jaar om de nutsvoorzieningen op de Ossendamweg in orde te brengen.
Nu de wegen op de schop gaan, is het een goed moment om ook mee te werken aan de energietransitie. We vernieuwen de energievoorzieningen en vervangen de waterleidingen. Zo hoeven we de komende jaren de weg niet opnieuw open te breken. Daarnaast vervangen we het riool en scheiden we waar mogelijk schoon regenwater van het vuilwater. Daarmee zorgen we voor een beter, duurzamer watersysteem en verkleinen we de kans op problemen bij veel regen.
Alles bij elkaar is het een groot project waarmee we Soest klaar maken voor de toekomst. We hopen op uw begrip en geduld.
We snappen dat het vervelend is dat er op meerdere plekken in Soest wegafsluitingen zijn. Dit komt doordat we de werkzaamheden van de gemeente en die van gas-, elektriciteit-, water- en internetbedrijven zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Soms kiezen we ervoor om een weg af te sluiten voor wegwerkzaamheden omdat een van de nutsbedrijven daar toch al bezig is. Dan is er al minder verkeer. En dan hoeft de weg maar één keer dicht in plaats van meerdere keren. We proberen altijd een planning te maken die het minste overlast geeft. Soms verandert de planning. Dat kan dan positief maar ook negatief uitpakken.
Het station blijft gedurende werkzaamheden bereikbaar per fiets en te voet. Als het veilig is, laten we fietsers en voetgangers langs de werkzaamheden gaan. Maar soms is een omleiding noodzakelijk. Hiervoor proberen we steeds een logische route te kiezen. Veiligheid staat daarbij voorop.
Voor actuele informatie over het openbaar vervoer verwijzen wij u naar de website en app van 9292(Verwijst naar een externe website).
Vanwege de impact van de werkzaamheden en de noodzakelijke werkruimte kunnen we de P+R pas in een later stadium aanpakken. Hierdoor blijft de P+R naar verwachting gesloten tot eind 2025.
Soms lijkt het alsof een voet- of fietspad langs de werkzaamheden gewoon bruikbaar is. Net zoals bij de dode hoek van een vrachtwagen, moeten we binnen een werkgebied rekening houden met machines die meer ruimte nodig hebben dan u misschien ziet. Daarom reserveren we altijd een veilige afstand. Als dat niet zo is, plaatsen we een omleiding. Volg deze altijd; voor uw eigen veiligheid en die van de wegwerkers.

Op bovenstaande kaart ziet u de omleidingsroutes die tijdens de wegwerkzaamheden in principe altijd beschikbaar zijn. Heel soms kan er een obstakel zijn, bijvoorbeeld door de levering van materialen. Dit gebeurt maar kort. We zorgen er dan ter plekke voor dat u verder kunt.
Bekijk de kaart in een groter formaat: Omleidingsroute fietsers en voetgangers (jpeg, 434 KB).
De parkeerplekken bij station Soest-Zuid zijn niet meer bereikbaar. Wij adviseren met de fiets naar het station te gaan. Of de trein te nemen vanaf station Soest of Soestdijk. Bij beide stations kunt u de auto parkeren.
Vanuit Amersfoort zijn de sportclubs en scholen te bereiken via de omleidingsroutes. Uit de richting Hilversum/Bilthoven/Baarn zijn deze bereikbaar via rotonde Pimpelmees. Vanuit Soest rijdt u vanaf de Nieuweweg naar de kruising met de Koningsweg; afslag naar rotonde Pimpelmees is open.
Voor gemotoriseerd verkeer staan er omleidingsborden. Voor fietsers en voetgangers is het winkelcentrum gewoon bereikbaar, soms met een korte omleiding die dan staat aangegeven
De gemeente adviseert de volgende reisroutes:
- Verkeer tussen Amersfoort en Baarn advies: via de snelweg A1
- Verkeer tussen Amersfoort en Bilthoven/Hilversum: via A1, A27 of via A28
- Bestemmingsverkeer binnen Soest: via huidige omleidingsroute Birkstraat, Dalweg, Koningsweg (N221) en vice versa
- Verkeer tussen Amersfoort en Soesterberg: via Stichtse rotonde en N237
- Verkeer tussen Amersfoort en Soestduinen en Soest-Zuid: via Soesterberg
- Bestemmingsverkeer Soestduinen vanuit Soesterberg: vanaf N237 via N413
- Nationaal Militair Museum, Hilton Hotel, Landgoed De Paltz, Lange Duinen en restaurants in Soestduinen: bereikbaar via N413 vanuit Soesterberg
- Bestemmingsverkeer Soestduinen vanuit Soest: via N221 Amersfoort, over Stichtse Rotonde, dan via N237 naar Soesterberg en N413 naar Soestduinen
- Verkeer tussen Soesterberg en Soest: via N238 Den Dolder, N234 Baarn, Soest
De gemeente leidt het verkeer om via die wegen die geschikt zijn om de verkeersdrukte van de afgesloten routes te kunnen verwerken.
We begrijpen dat er zorgen zijn over sluipverkeer en dat sommige weggebruikers de verkeersregels niet volgen tijdens de werkzaamheden. Bij het bepalen van de omleidingen letten we goed op de doorstroming van het verkeer, de veiligheid en de bereikbaarheid voor bewoners, hulpdiensten en bedrijven. Elke maand overleggen we met de hulpdiensten en aannemers en kijken we vooruit naar mogelijke knelpunten.
Als we extra straten zouden afsluiten, kan dat zorgen voor meer files, onveilige situaties of slechtere bereikbaarheid. We gaan ervan uit dat weggebruikers de verkeersregels volgen en de omleidingen gebruiken voor hun eigen veiligheid. Handhaving houdt toezicht op eventuele overtredingen.
Meldt u dit zo snel mogelijk bij de politie. De politie mag handhaven op hardrijden, verkeersregels negeren, sluiproutes nemen etc. De gemeente heeft de politie en de boa’s sowieso gevraagd vaker te controleren.
Bij het ontwerp van een herinrichting kijken we naar de functie van de weg, de leeftijd van de riolering, de kwaliteit van de weg, eventuele schades en klachten en andere meldingen. Op basis van deze punten bepalen we of een weg toe is aan herinrichting en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Waar mogelijk betrekken we ook de bewoners bij dit proces.
Om te weten wat de actuele werkzaamheden zijn, raden wij u aan de BouwApp te downloaden. In deze app leest u de werkzaamheden en de route-omleidingen. Er staan foto's en u kunt er opmerkingen achterlaten en vragen stellen. Voor het downloaden van de BouwApp hoeft u geen profiel aan te maken, het is dus eenvoudig te gebruiken.
In 2015 heeft de gemeenteraad met een raadsbesluit gekozen voor de inrichting waar we nu aan werken. De raad heeft lang en zeer grondig nagedacht over deze beslissing. Het college informeerde de raad uitgebreid tijdens en over het proces.
Er is een uitgebreid participatietraject geweest met zowel inwoners als andere betrokkenen. Samen is er nagedacht over oplossingen voor een betere doorstroming van het verkeer in Soest-Zuid. En over het verhogen van de verkeersveiligheid. Hierbij heeft de gemeente gekeken naar de kosten en ook naar de verkeers- en sociale veiligheid. Het aanleggen van een tunnel zou grote gevolgen hebben gehad tot ver voorbij de spoorkruising. Dit zou daarom zeer kostbaar zijn geweest. Er zouden in de directe omgeving veel aanpassingen in de openbare ruimte nodig zijn geweest. Denk daarbij aan wegen, riolering en de locatie van het NS-station. Ook waren dan aanpassingen aan eigendommen van aanwonenden nodig. Over de voor- en nadelen van alle mogelijke oplossingen is uitgebreid nagedacht en gesproken. Uiteindelijk besloot de raad geen tunnels aan te leggen.
Een rotonde bevordert een betere doorstroming van het verkeer. En een rotonde verhoogt de veiligheid omdat auto's er langzamer rijden. Fietsers en voetgangers krijgen op de rotonde voorrang. Zo kunnen ze veilig oversteken. Omdat vooral veel jeugd de Koningsweg kruist richting de sportvelden, is gekozen voor de aanleg van een rotonde. De rotonde wordt voorzien van speciale LED-verlichting. Deze verlichting waarschuwt de auto’s als er fietsers of voetgangers aankomen.
Daarnaast wordt er vanaf de rotonde tot voorbij de Eikenlaan een tweerichtingenfietspad aangelegd. Dit doen we aan de kant van de Nieuweweg/Parklaan/Eikenlaan. Fietsers uit Overhees kunnen straks via de rotonde de Koningsweg oversteken en veilig doorrijden tot het NS-station. Dit is veiliger voor fietsers dan het oversteken van de Koningsweg dichter bij het spoor.
Om veilige fietsroutes is dus gekozen voor de aanleg van een rotonde. En ook kunnen de harmonicabussen van het openbaar vervoer nu draaien richting Amersfoort. Deze bussen kunnen niet door de straten van Soest-Zuid rijden. Zij moeten daarom een plek hebben om te kunnen keren.
We begrijpen dat het vervelend is als een weg openligt en er niet altijd gewerkt wordt. Het lijkt misschien alsof dat niet nodig is, maar er zijn vaak goede redenen voor. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt bij een project zoals het Verkeersplan Soest-Zuid:
Het werk gaat in stappen:
Bij een groot project gebeurt niet alles tegelijk. Eerst wordt de oude weg weggehaald. Daarna worden bijvoorbeeld kabels en leidingen vervangen. Pas daarna wordt de nieuwe weg aangelegd. Soms moet er tussendoor gewacht worden, bijvoorbeeld tot het beton hard is of de grond stevig genoeg is.
Er werken verschillende bedrijven:
Bij een project zoals Verkeersplan Soest-Zuid zijn meerdere partijen betrokken, zoals de waterleidingmaatschappij, het gas- en elektriciteitsbedrijf en verschillende aannemers. Zij werken in volgorde na elkaar, wat betekent dat het ene bedrijf soms moet wachten tot het andere klaar is. Daarnaast hebben we ook te maken met het openbaar vervoer en hulpdiensten, die veilig langs of over het werk moeten kunnen.
In dit geval komt er ook nog samenwerking met ProRail bij, vanwege het spoor en de fietsenstallingen. En is samenwerking met de Provincie nodig, vanwege het openbaar vervoer.
Het weer:
Sommige werkzaamheden kunnen alleen bij goed weer, bijvoorbeeld het aanbrengen van asfalt.
Voorkomen dat we de weg meerdere keren moeten afsluiten:
Soms blijft de weg open omdat er later weer iets moet gebeuren. Als we de weg elke keer zouden afsluiten en opnieuw openen, duurt het werk nog langer en kost het meer geld.