Aanleg park op N237

De overkluizing is klaar. Net als het nieuwe ‘Vliegdekpark’ op het dek. Hoewel het heidemengsel nog op compost leek, de planten nog klein waren en het koud was, namen Soesterbergers 13 februari hun nieuwe dorpspark in gebruik onder het genot van een kop warme choco of erwtensoep.

Natuur in het dorp

Aanvankelijk zou er alleen gras op het dek over de N237 komen. Maar het college en de gemeenteraad wilden hier meer van maken. De raad stelde extra geld voor de inrichting beschikbaar. Er is gekozen voor beplanting die lijkt op natuur in de omgeving. Met onder andere heide, bosbessen, jeneverbessen, rododendrons, berken, grove den en krenteboompjes. Zo komt de natuur uit Park Vliegbasis een stukje het dorp in.

Écht Soesterbergs park

De inrichting van het park verwijst naar het bijzondere verleden van Soesterberg. Er zijn informatieborden over de Wegh der Weegen en Soesterberg als ‘Vliegdorp’. Het speeltoestel heeft de vorm van een vliegtuig. En in de loop van 2018 komt er nog een Alouette III helikopter bij de kop van het park aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg. De Stichting Soesterberg Airforce Memorial (SAM) is ook nog druk bezig met een monument dat herinnert aan de aanwezigheid van de Amerikanen in het dorp. Een park met zoveel Soesterbergs karakter, moest ook een echte Soesterbergse naam hebben. De gemeente vroeg inwoners om een naam te bedenken. Er kwamen 145 reacties. Na overleg met de jury, waaraan onder andere de historische vereniging deelnam, is gekozen voor de passende naam ‘Het Vliegdekpark’.

N237 verdiept

De drukke provinciale weg N237 (de Amersfoortsestraat) scheidde lange tijd Soesterberg-Noord en het dorpshart van elkaar. Om de twee delen van het dorp weer met elkaar te verbinden, is de N237 verdiept aangelegd. De weg omlaag met op maaiveld niveau een brede, groene overkluizing tussen de twee delen van het dorp. Zo is er eindelijk een goede verbinding gekomen tussen de twee delen van het dorp. En tussen het dorpshart en Park Vliegbasis Soesterberg / Nationaal Militair Museum. Soesterberg is weer één geheel. Kinderen uit Soesterberg-Noord die naar school gaan in het dorpshart, hoeven geen drukke provinciale weg meer over te steken. En wilt u vanuit het dorp een wandeling maken in Park Vliegbasis? Dan loopt u er zo naar toe!

Meer informatie

Contactpersoon gemeente Soest: Mustafa Hamurcu (035) 609 34 11.