Voorkom woninginbraak

Gemiddeld is een inbreker binnen 30 seconden binnen! Duur het langer om binnen te komen, dan zoekt hij liever een ander huis. Inbrekers gebruiken verschillende methodes om in te breken.

Babbeltruc

Een inbreker belt aan met een smoesje en komt zo in huis. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

Cilinder afgebroken

Een inbreker breekt met een tang de cilinder van het deurslot af en trekt deze eruit. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd.  Om dit bij uw woning te voorkomen, raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. 

Flipperen

Een inbreker drukt met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – in. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd. Om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Gaatje geboord

Een inbreker boort een gaatje onder het slot van een deur of raam en kan zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen. Om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.

Woning geopend door ‘hengelen’ via de brievenbus

Een inbreker trekt het deurslot open via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken. Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

Raam ingooien

Een inbreker gooit een raam in. Deze manier van inbreken is moeilijk te voorkomen. U kunt het beste uw waardevolle spullen uit het zicht leggen, zodat uw woning minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers.

Insluiping

Een inbreker komt binnen via een openstaand raam of een deur die niet op slot is. Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.

Deur of raam ingetrapt

Een inbreker trapt een deur of raam (gedeeltelijk) in om binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen. Om dit bij uw woning te voorkomen kunt u uw deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, of een stevigere deur plaatsen. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

Goed beveiligen, doet u zo:

  • Zorg voor sloten die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (www.PKVW.nl);
  • Doe deuren op slot en sluit ramen als u weg of boven bent! Zorg dat de sleutel uit het slot is;
  • Leg waardevolle spullen niet in het zicht;
  • Gebruik een tijdschakelaar voor uw lampen als u weg bent;
  • Berg klimmateriaal (ladders, kliko’s, tafels, etc.) rond uw huis op of zet het vast;
  • Meld het bij uw buren als u een paar dagen weg bent;
  • Zorg dat u uw kostbaarheden registreert: maak foto’s van sieraden, noteer serienummer van elektronica, maak gebruik van ‘Track en Trace’ apps voor mobiele apparaten;
  • Koop geen gestolen spullen: zonder heler, geen steler;
  • Bel meteen 112 als u verdachte personen of situaties ziet;
  • Verlicht buitendeuren door een lamp met bewegingssensor of schemerschakelaar.

Meer woninginbraakpreventietips vindt u op www.geefinbrekersgeenkans.nl