Drank- en horecavergunning

Wilt u als ondernemer alcohol verkopen of schenken? Dan heeft u een drank- en horecavergunning nodig.

Wanneer is dit nodig?

Wanneer is de drank- en horecavergunning of een wijziging hiervan nodig?

  • Als u een kantine, café, restaurant, bedrijfsrestaurant of slijterij wilt starten of overnemen en daar alcohol gaat schenken
  • Als u de inrichting van een bestaande horecagelegenheid bouwtechnisch verandert, moet de bestaande vergunning aangepast worden
  • Als de ondernemersvorm verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV

Wanneer niet?

Organiseert u een feest of evenement en wilt u daar drank voor gebruik ter plaatse verkopen? U kunt daarvoor tijdelijk een ontheffing aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Ontheffing tijdelijk alcohol schenken.

Wijziging leidinggevende

Krijgt de horecagelegenheid een nieuwe leidinggevende of gaat er een leidinggevende weg? Dan geeft u dit door via de melding wijziging leidinggevende (pdf, 79 KB).

Vergunning aanvragen

U vraagt de vergunning schriftelijk aan bij de gemeente. U vult hiervoor het Drank- en horecaformulier in met een verklaring van leidinggevende.

Er zijn twee soorten modellen, namelijk Model A voor horecabedrijven of slijterijen en Model B voor paracommerciële instellingen (verenigingen).

Afspraak maken

De ingevulde formulieren levert u bij de gemeente in, inclusief de overige gegevens die bij de aanvraag horen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Kosten

Scroll de tabel om meer te zien
Soort vergunning Kosten
Drank- en horecavergunning € 288,95

Termijn

Wij nemen binnen acht weken na ontvangst van uw aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden. Gaat het om een vergunning voor een buurthuis of kantine? Dan nemen wij een besluit binnen zes maanden na uw aanvraag.