Verkeersplan Soest-Zuid

Online enquête herinrichting straten Soest-Zuid

Dit jaar maken we een plan om straten in Soest-Zuid opnieuw in te richten. Daar betrekken we de omwonenden bij. Dat doen we in eerste instantie met een online enquête. Zo kunnen we zorgvuldig de meningen van zoveel mogelijk mensen in de wijk meten. De online enquête is inmiddels gesloten en de resultaten worden binnenkort bekendgemaakt. Omwonenden hebben een brief ontvangen met een overzicht van vragen en antwoorden.

Waarom worden de wegen opnieuw ingericht?

De gemeenteraad heeft besloten om de spitsafsluiting op de Foekenlaan op te heffen. Ook het afslagverbod vanuit Amersfoort naar de Bartolottilaan wordt opgeheven. Daardoor komt er meer verkeer in de wijk Soest-Zuid. Wij willen hiervoor met inspraak van bewoners de wegen veilig inrichten. Daarom maken we een plan voor een nieuwe weginrichting. Daarbij is het onder andere belangrijk dat automobilisten minder hard rijden.

Waar gaat wat gebeuren?

Op de kaarten kunt u zien welke werkzaamheden waar gepland zijn:

Ook de bomenrapportage (pdf, 1,5 MB) is beschikbaar.

Slimme verkeerslichten

Soest heeft als eerste gemeente in Midden-Nederland slimme verkeerslichten om de doorstroming te verbeteren. Dit is één van de korte termijn maatregelen waar bewoners op hebben aangedrongen.

De doorstroming is nu beter door bijvoorbeeld koppelingen tussen de verkeerslichten. Fietsers hebben op alle kruispunten wachttijdvoorspellers. Ook zijn we beter voorbereid op de toekomst. We gebruiken de nieuwste technieken. Zo zijn de verkeerslichten klaar om op termijn informatie naar (zelfrijdende) auto’s of apps van weggebruikers te sturen. Het wordt ook veiliger. Automobilisten krijgen nu een waarschuwing voor fietsers die tegelijk groen hebben.

Met de maatregelen voorkomen we naar verwachting 30.000 uur aan vertraging per jaar. U kunt in ons uitgebreide rapport (pdf, 997 KB) meer informatie vinden over de uitwerking van de maatregelen.

Veiligere busroute door Soest-Zuid

Vanaf december 2017 rijden bussen een nieuwe route door Soest-Zuid. De werkzaamheden hiervoor zijn afgerond.

Voorheen reden bussen in twee richtingen door de Eikenlaan. De Eikenlaan is daar niet breed genoeg voor. Bussen moesten regelmatig achteruit rijden omdat ze elkaar niet konden passeren. Dat leverde gevaarlijke situaties op. Daarom rijden de bussen nu in één richting door de Eikenlaan.

Vanuit Amersfoort en Soesterberg rijden bussen nu via de Ossendamweg. Bussen richting station Soest-Zuid komen nu niet meer door het winkelcentrum Soest-Zuid. Daarom hebben we de bushalte verplaatst naar de Ossendamweg, tegenover het tankstation, vanaf de Vondellaan direct na het kruispunt aan de rechterkant. Dit is dichtbij de winkels, ongeveer 120 meter lopen. Daarbij is de oversteekplaats bij de Oude Utrechtseweg vervallen. In de andere richting blijven de bussen wel door de Eikenlaan rijden.

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief. Daarnaast vindt u alle informatie natuurlijk ook terug op deze website