Overlast van geluid, geur en milieuverontreiniging
Heeft u overlast van een bedrijf? Bijvoorbeeld overlast van geluid, geur, stof of andere milieuverontreiniging. U kunt dan een milieuklacht doorgeven via de website van Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht(Verwijst naar een externe website)
Toezichthouders van de RUD gaan na of de overlast inderdaad van het bedrijf afkomt. Vervolgens kijken zij of de overlast binnen de normen van een vergunning valt of niet. En of het bedrijf maatregelen kan nemen over overlast te voorkomen of te verminderen. De RUD Utrecht handhaaft alleen als er sprake is van een overtreding.
Heeft u een milieuklacht over een bedrijf? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht bij de RUD. Als u een spoedeisende klacht heeft, belt u naar 0800-022 55 10(Verwijst naar een telefoonnummer).
Geluidsoverlast, stank, stof, water- en bodemverontreiniging zijn redenen om te bellen.
Milieuklachtenformulier
Bij niet-spoedeisende klachten maakt u gebruik van het digitale milieuklachtenformulier(Verwijst naar een externe website).
Geluidsoverlast is één van de meest voorkomende milieuklachten. Wie geluidsoverlast door een bedrijf of evenement ervaart, kan dit melden bij de milieuklachtentelefoon op 0800-022 55 10(Verwijst naar een telefoonnummer).
De handhavers kijken naar de bron van de klacht en meten het geluidsniveau ter plekke. Dit doen zij alleen als dit nodig is. Blijkt uit de metingen dat de afspraken uit een vergunning of melding niet worden nagekomen? Dan start de RUD een handhavingstraject.
Ervaart u overlast? Maar blijft het geluidsniveau wel binnen de normen? Dan leidt dit niet altijd tot handhaving.
Laagfrequent geluid is geluid met een lage toon, tussen de 20 en 200 Hertz. Dit soort geluid is vaak moeilijk te horen, maar het kan toch vervelend zijn. Het komt bijvoorbeeld voor bij grote machines, installaties en apparaten in huis of druk verkeer. We horen laagfrequent geluid niet altijd, maar het kan wel invloed hebben op onze omgeving en ons welzijn. De gevoeligheid voor laagfrequent geluid verschilt per persoon en kan soms een medische oorzaak hebben.
Een bijzonder kenmerk van laagfrequent geluid is dat het makkelijk door muren en vloeren kan dringen. Dit betekent dat je het misschien niet duidelijk hoort, maar wel trillingen of een vervelend gevoel kunt ervaren.
Zijn er regels voor laagfrequent geluid?
Er zijn in Nederland geen speciale regels voor laagfrequent geluid. De gemeente Soest weet dat laagfrequent geluid overlast kan veroorzaken en kijkt hoe deze overlast zo veel mogelijk kan verminderen.
Bij wie kan ik terecht voor informatie over laagfrequent geluid?
De GGD heeft kennis over de invloed van laagfrequent geluid op uw gezondheid en kan met u meedenken over de situatie. U kunt contact opnemen met de GGD Regio Utrecht(Verwijst naar een externe website).
Ervaart u klachten door laagfrequent geluid?
Om inzicht te krijgen in laagfrequent geluidklachten heeft de RUD Utrecht een protocol laagfrequent geluid opgesteld.
Het stappenplan van het protocol is als volgt:
- U houdt drie weken een logboek bij waarin u noteert wanneer, hoe lang en waar u geluidhinder ervaart.
- U vult de vragenlijst in.
- U stuurt uw stukken door naar de klachtenlijn van de RUD Utrecht(Verwijst naar een externe website).
- RUD Utrecht zal volgens proberen de geluidsbron te achterhalen.
RUD Utrecht
De RUD Utrecht voert vergunningverlenings-, handhavings- en adviestaken uit voor de gemeente Soest. Kijk voor meer informatie op www.rudutrecht.nl(Verwijst naar een externe website). Of bel naar 030-702 33 00(Verwijst naar een telefoonnummer).