Zelf energie opwekken
Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene stroom op. Dat is goed voor uw portemonnee én u werkt mee aan een duurzamer Soest. Zonnepanelen kopen is slim: de winst is vergelijkbaar met tot wel acht procent rente op uw spaarrekening. Om het landschap te sparen willen we vooral zonnepanelen op daken leggen. Hoe u daaraan kunt bijdragen? Op deze pagina staat alles wat u moet weten.
Stappenplan zonnepanelen
- Onderzoek
-
De eerste vraag die van belang is: is mijn dak geschikt? Vervolgens: Is uw dak sterk genoeg? Hoeveel zon krijgt uw dak? Woont u in een monument? Staat er in de omgeving iets wat voor schaduw zorgt op uw dak? De website van de TU Delft heeft een gratis online dakscan. De scan geeft een eerste indruk van de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak. U ziet hoeveel elektriciteit u kunt opwekken en wanneer uw investering is terugverdiend. Ook op de website van Milieu Centraalvindt u meer informatie over hoe geschikt uw dak is.
- Voorbereiden & plaatsen
-
Als u besloten heeft dat u zonnepanelen wilt kunt u zelf de panelen installeren of dit laten doen. Het kan zijn dat er ook aanpassingen in uw meterkast nodig zijn. U kunt terecht bij het duurzaam bouwloket voor advies over de voorbereidingen. En eventueel een keuze van een leverancier. Bij hen kunt u ook terecht voor hulp bij de financiering via een duurzaamheidslening. In de meeste gevallen hoeft u voor zonnepanelen geen vergunning aan te vragen. Dat is anders als u in een monument woont.
Salderen
Zonnestroom die u zelf niet verbruikt als u veel opwekt (zomers), levert u terug aan het elektriciteitsnet. U kunt die wegstrepen tegen de stroom die u op andere momenten van het net afhaalt als u niet veel opwekt (’s winters). Dat heet salderen. Uw energierekening gaat hierdoor omlaag. Omdat salderen gunstig is voor zonnepaneelbezitters maar niet voor energieleveranciers, rekenen sommige energieleveranciers een vergoeding voor het terugleveren. U kunt nog steeds terugleveren, alleen het is iets minder gunstig.
De regering was van plan om het salderen af te schaffen. Hiermee willen ze iedereen stimuleren opgewekte energie direct te gebruiken. Dat afschaffen is door de Tweede Kamer tegengehouden. Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet heeft de afschaffing weer opnieuw op de agenda gezet voor 2027. Er is nog geen besluit over genomen.