Loden drinkwaterleidingen

Het Nederlandse kraanwater is over het algemeen van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar in gebouwen van vóór 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Hierdoor kan er lood in het drinkwater komen. Lood in drinkwater is vooral ongezond voor kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen. Wanneer ongeboren en jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie. Controleer daarom of u in uw huis loden leidingen heeft.

Huizen gebouwd vóór 1960: controleer uw waterleiding

Hoe herkent u een loden leiding in uw (huur)huis?

Ga naar uw watermeter. Deze vindt u meestal in de meterkast of bij de cv-ketel. Het kan ook zijn dat de watermeter onder het luik bij uw voor- of achterdeur zit. Controleer de waterleiding aan beide kanten van de watermeter. Een loden waterleiding herkent u aan:

  • het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u met een metalen voorwerp (bijvoorbeeld een lepel) tegen de leiding aantikt
  • de onregelmatige vorm door bijvoorbeeld verdikkingen
  • de kleur. Een loden leiding is meestal dof en grijs van kleur. U kan met schuurpapier of een mesje over de leiding heengaan. Wordt de leiding zilverkleurig? Dan is deze van lood. Een koperleiding is meestal groen of roodbruin
  • Twijfelt u? Laat dan een watertest doen.

Huizen gebouwd na 1960

Is uw huis gebouwd na 1960? U hebt hoogstwaarschijnlijk geen loden drinkwaterleidingen. U hoeft dus niets te doen. Twijfelt u? Laat dan een watertest doen!

Loden leidingen in huis, wat nu?

Heeft u loden leidingen in huis? Dan adviseren wij u het volgende te doen, totdat de leidingen zijn vervangen:

  • Voor zwangere vrouwen en jonge kinderen geldt: schakel meteen over op water uit flessen voor het water dat u drinkt. Dit is niet nodig voor bijvoorbeeld koken en wassen
  • Voor alle overige bewoners van de woning geldt: laat de kraan eerst 1,5 minuut doorstromen voor u het water drinkt. Gaat het vervangen van de leidingen maanden duren? Stap dan wel over naar flessenwater
  • Loden leidingen in een koophuis? U bent zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de waterleidingen. Laat een loodgieter de loden waterleidingen vervangen.
  • Loden leidingen in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om de loden leidingen te vervangen. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de verhuurder!

Twijfelt u? Laat dan een watertest doen

Weet u niet zeker of er loden leidingen zijn? Laat dan een watertest doen door een gecertificeerd bedrijf. U kunt terecht bij verschillende bedrijven. Het is belangrijk dat deze gecertificeerd zijn, bijvoorbeeld Het Waterlaboratorium, Water-Labof Aquador. Op internet kunt u mogelijk meer partijen vinden.

Bent u verhuurder van een woning?

Dan kunt u de leidingen het beste laten vervangen door een erkend installateur. Kijk voor een installateur bij u in de buurt op www.technieknederland.nl.

Laat een watertest doen in de appartementen, woningen of kamers. Is de concentratie lood te hoog? Informeer direct uw huurders.

Loden aansluitleidingen naar uw huis worden vervangen door Vitens

De leiding in de straat, tot aan uw watermeter, is van Vitens. Het hoofdnetwerk van Vitens is volledig loodvrij. Toch kan het zijn dat er nog wat restjes lood in de aansluitleidingen zit. Dat is het punt waarop de leiding van Vitens aangesloten wordt op uw leiding. In een klein aantal gevallen is dit niet vervangen doordat bijvoorbeeld bewoners geen toestemming gaven of doordat de leidingen onbereikbaar waren. Vitens neemt contact op met de bewoners van woningen waar dit het geval is. U kunt ook zelf contact opnemen met Vitens via telefoonnummer 0800-0359.

Wat doet de gemeente Soest?

We hebben getest of er lood in het drinkwater zit bij al het gemeentelijk vastgoed gebouwd vóór 1960. Ontdekken wij loden leidingen in onze gebouwen? Dan vervangen we die leidingen zo snel mogelijk. Bij gebouwen die geen eigendom van de gemeente zijn, is de eigenaar zelf verantwoordelijk om loden leidingen te vervangen. Gebouwen van na 1960 krijgen geen onderzoek. Vanaf 1960 zijn loden leidingen namelijk verboden in de bouw.