De wolf
De wolf is terug in Nederland. De wolf is een beschermde diersoort. Ook in de provincie Utrecht komen inmiddels meerdere wolven voor. In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug.
Samenleven met de wolf
De wolf is al dichtbij bossen van de gemeente Soest gezien en heeft een groot leefgebied. Daarom is het goed mogelijk dat u in de bossen van Soest en Soesterberg een wolf tegenkomt. Het kan best spannend zijn om naar een gebied te gaan waar wolven leven. Wolven en mensen kunnen goed naast elkaar leven. Wolven zijn schuwe dieren en mijden mensen over het algemeen. Dit betekent niet dat wolven direct vluchten zodra ze een mens zien.
Houd kinderen dichtbij en lijn honden aan
Een wolf ziet een mens of kind niet als prooi. Meestal heeft een wolf jou eerder gezien dan jij de wolf. Een wolf toont over het algemeen weinig interesse in mensen. Een wolf handelt vooral uit zelfbescherming. Bijvoorbeeld als de wolf zich bedreigd voelt of jongen moet verdedigen. Het is daarom verstandig om honden aan te lijnen en dichtbij te houden. Wees extra alert als je met kinderen in het bosgebied bent. Houd kinderen dichtbij en altijd in het zicht.
Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?
- Ren niet weg
- Loop langzaam achteruit
- Houd afstand tot de wolf, minimaal 100 meter
- Komt een wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak uzelf groot. Laat weten dat u er bent!
- Loop een wolf niet achterna
- Voer of lok de wolf niet
- Houd uw hond kort aangelijnd
- Komt u welpen tegen? Ga zo snel mogelijk weg
- Meld direct bij het Wolvenmeldpunt(Verwijst naar een externe website) als u een wolf of sporen van een wolf heeft gezien.
Wolf is beschermde diersoort
De wolf is een wettelijk beschermde diersoort. En die bescherming is de taak van de provincie. Faunadeskundigen monitoren het gedrag van de wolven. Dat wolven beschermde dieren zijn betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Deze bescherming heeft ervoor gezorgd dat de soort zich aan het herstellen is. De grootste bedreiging voor de soort is op dit moment het verkeer. De grootste natuurlijke bedreiging voor een wolf is een andere wolf. Zij kunnen onderling fel hun territorium verdedigen.
Strikte Europese bescherming van de wolf
Eind september 2024 hebben de verantwoordelijke Europese ministers besloten dat de bepaling 'streng beschermd' afgeschaald wordt naar 'beschermd'. De wolf krijgt misschien op termijn dus een minder streng beschermde status dan nu, maar tot die tijd geldt de omgevingswet.
Vergunningen
Door de incidenten met wolven in de zomer van 2024 in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug, is de provincie wel begonnen met het aanvragen van vergunningen om in actie te komen als dat nodig is.
Wolf weer schuw maken
Er zijn vergunningen aangevraagd om wolven in de provincie negatief te conditioneren. Wolven kunnen weer schuw voor mensen worden gemaakt door de dieren te vangen en te zenderen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van paintball. Het doel van deze maatregelen is om het ongewenste gedrag van het dier te doorbreken. De rechter heeft in september 2024 geoordeeld dat de provincie hier nu nog niet mag beginnen omdat momenteel niet genoeg is onderbouwd dat het nodig is om in te grijpen met de voorgestelde middelen.
Afschot als laatste middel
Wolven afschieten of uit de populatie nemen kan alleen als er een vergunning voor afschot is verleend. Om voorbereid te zijn om in te grijpen als dat echt nodig is, bereidt provincie Utrecht ook een vergunningsaanvraag voor afschot voor.
Samenleven met de wolf en nieuwe incidenten voorkomen
Burgemeester Rob Metz: “De terugkomst, aanwezigheid en toename van wolven in ons land maakt veel los, ook bij inwoners van onze gemeente. Wij staan als gemeente in nauw contact met de provincie en terrein beherende organisaties zoals het Utrechts Landschap. Soest heeft veel natuurgebied in eigen beheer. Onze groene BOA's staan paraat en we schakelen natuurlijk ook met de politie als dat nodig is. Samen nemen we besluiten en ondernemen acties die nodig zijn om zo goed mogelijk met wolven samen te leven en nieuwe incidenten te voorkomen. We moeten ons daarbij als gemeente aan de wet houden.
Ik heb als burgemeester geen bevoegdheden om inwoners te beschermen. We kunnen de wolf bijvoorbeeld niet wegjagen uit onze gemeente. Mensen verwachten dat ik er voor hen ben. Bij deze diersoort is dat dus niet zo en moeten mensen zelf zorgen dat ze van de wolf wegbewegen en het dier schuw houden.” Burgemeester Rob Metz: “We leggen mensen daarom uit wat ze moeten doen als ze een wolf tegenkomen. Ook geven we advies om honden aan te lijnen en kinderen dichtbij te houden in het bos. Maar de gemeente heeft ook een rol bij vergunningverlening voor het nemen van preventieve maatregelen zoals wolf-werende rasters en tijdelijke of permanente nachtverblijven voor vee. We hebben daarbij oog en oor voor de zorgen van inwoners, veehouders en ondernemers in onze gemeente.”
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op de website van de Provincie Utrecht(Verwijst naar een externe website).