Dieren

De dierenambulance Eemland rukt uit voor gewonde en verdwaalde huisdieren. Ook voor zieke, gewonde of verzwakte dieren in de natuur, zoals vogels, konijnen, eenden, marterachtigen of egels kunt u de dierenambulance bellen.

Huisdier gevonden?

Heeft u een huisdier gevonden waarvan u de eigenaar niet kent, bel dan de dierenambulance Eemnes.

Dierenambulance Eemland is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 06-53 86 06 00  (tussen 22.00 en 8.00 alleen voor noodgevallen).

Groot wild zoals reeën, vossen, vee worden niet vervoerd door de dierenambulance. Hiervoor belt u de politie.

Meer informatie op www.dierenzorgeemland.nl

Aanrijdingen met (klein) wild

Binnen de gemeente Soest zijn vaak reeën, dassen, vossen, eenden, marterachtigen, hazen, konijnen, egels en vogels de slachtoffers. Maar het kan ook voorkomen dat u een kat of hond aanrijdt.

Wat doen als u een dier heeft aangereden?

  • Bel voor klein wild of voor huisdieren naar Dierenambulance Eemland
  • Bel direct de politie 0900 8844 als het gaat om groter wild zoals een ree, das en vos
  • Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen
  • Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven
  • De meldkamer van de politie roept soms een faunabeheerder op. Wacht de komst van de politie of de faunabeheerder (rustig) af

Meer informatie hierover kunt u vinden op www.wildaanrijding.nl.

Dode dieren en vissterfte

Bij dode dieren zoals duiven en eenden en bij vissterfte doet u een melding via het formulier melding openbare ruimte.

Formulier Melding openbare ruimte

Dode vogel of eend gevonden

Raak een dode vogel nooit aan met uw blote handen. Ruim het dier op als u het thuis vindt of laat het opruimen als het ergens anders ligt. 

Dode vogels kunnen besmet zijn met ziekten. Denk bijvoorbeeld aan vogelgriep. Dit virus en andere ziekten zijn vaak gevaarlijk voor andere dieren. Een dode vogel moet daarom opgeruimd worden. Zo is de vogel niet meer gevaarlijk voor bijvoorbeeld uw eigen kat of een hond die uitgelaten wordt.

Dode vogel opruimen

U kunt een dode vogel in uw tuin of op uw balkon naar recyclestation De Schans brengen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen uw handen. 

Vogel laten opruimen

Ligt het dier op een andere plek dan op uw balkon of in uw tuin? Neem dan contact op met de eigenaar van deze plek. Dit is bijvoorbeeld het meldpunt van de gemeente Soest of de eigenaar van een bos, landgoed of natuurgebied. Zij ruimen de vogel op.

Dode vogel melden voor onderzoek

De vogels kunnen besmet zijn met vogelgriep. Met uw melding helpt u zicht te houden op vogelgriep bij wilde vogels. Gebruik hiervoor de meldingswijzer op de website van de rijksoverheid.