Dieren

Opvang van dieren

Voor de opvang en vervoer van zwervende huisdieren (zoals honden, katten en knaagdieren) werken we samen met Stichting DierenZorg Eemland.

De dierenambulance Eemland rukt uit voor gewonde en verdwaalde huisdieren.

Huisdier kwijt of gevonden?

Heeft u een huisdier gevonden waarvan u de eigenaar niet kent, bel dan de dierenambulance Eemnes.

Dierenambulance Eemland is zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. U belt ze op telefoonnummer06-53 86 06 00(tussen 22.00 en 08.00 uur alleen voor noodgevallen).

Groot wild zoals reeën, vossen, vee haalt de dierenambulance niet op. Hiervoor belt u de politie.

Bent u uw huisdier kwijt? Neem dan contact op met de Stichting DierenZorg Eemland

Registreer uw vermiste huisdier ook bij Amivedi.

Dier in nood

Aanrijdingen met (klein) wild

Binnen de gemeente Soest zijn vaak reeën, dassen, vossen, eenden, marterachtigen, hazen, konijnen, egels en vogels de slachtoffers. Maar het kan ook voorkomen dat u een kat of hond aanrijdt.

Op de website van wildaanrijding staat wat u kunt doen bij een aanrijding met wild.

Alarm:

Let op! Gebruikt u een Apple?

Dan kan het zijn dat u bij het openen van het formulier de melding ‘deze verbinding is niet privé’ krijgt. Wij adviseren u om bij deze melding een ander apparaat te gebruiken. Wij zoeken naar een oplossing. Onze excuses voor het ongemak. 

Dode dieren en vissterfte

Bij dode dieren zoals duiven en eenden en bij vissterfte doet u een melding via het formulier melding openbare ruimte.

Formulier Melding openbare ruimte

Raak een dode vogel nooit aan met uw blote handen. Ruim het dier op als u het thuis vindt of laat het opruimen als het ergens anders ligt. 

Dode vogels kunnen besmet zijn met ziekten. Denk bijvoorbeeld aan vogelgriep. Dit virus en andere ziekten zijn vaak gevaarlijk voor andere dieren. Een dode vogel moet daarom opgeruimd worden. Zo is de vogel niet meer gevaarlijk voor bijvoorbeeld uw eigen kat of een hond die uitgelaten wordt.

U kunt een dode vogel in uw tuin of op uw balkon naar het recyclestation brengen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen uw handen. 

Vogel laten opruimen

Ligt het dier op een andere plek dan op uw balkon of in uw tuin? Neem dan contact op met de eigenaar van deze plek. Dit is bijvoorbeeld het meldpunt van de gemeente Soest of de eigenaar van een bos, landgoed of natuurgebied. Zij ruimen de vogel op.

De vogels kunnen besmet zijn met vogelgriep. Met uw melding helpt u zicht te houden op vogelgriep bij wilde vogels. Gebruik hiervoor de meldingswijzer op de website van de rijksoverheid.

Dieren bij plechtigheden

We vinden het welzijn van dieren belangrijk. We vragen u daarom geen duiven op te laten op uw trouwdag of andere plechtigheid. Veel gehouden duiven overleven niet in de vrije natuur.