Overlast van dieren
Een schoon dorp is belangrijk voor inwoners en het welzijn van dieren en de natuur. Zo voorkomen we ook overlast van dieren. Heeft u toch last van dieren, bijvoorbeeld ratten? Hieronder leest u in wanneer wij in actie komen en hoe u overlast meldt. Bekijk ook tips hoe u zelf overlast op uw eigen terrein oplost.
Overlast van dieren op eigen terrein
U bestrijdt zelf de overlast van dieren op uw eigen terrein. Soms moet de eigenaar en/of huurder van een gebouw of grond dit doen.
Heeft u overlast van dieren op uw eigen terrein? Zoek dan contact met een bestrijdingsbedrijf. In de omgeving zijn meerdere gespecialiseerde en erkende bedrijven die u hiermee helpen.
Overlast van dieren in de openbare ruimte
Heeft u last van bijvoorbeeld ratten of wespen in de openbare ruimte? Dan kunt u hiervan een melding doen via het formulier Melding openbare ruimte.
Heeft u last van een wespennest op uw eigen terrein? Dan kunt u contact opnemen met een particuliere ongediertebestrijder.
Overige dieren
We bestrijden geen overlast van muizen, kippen, duiven, inheemse ganzen en eenden, mollen, bladluizen, teken, buxusmot en andere dierplagen. Meer weten? Kijk op de website van het Kennis- en adviescentrum Dierplagen.
Weet u niet zeker met welke soort ongedierte u te maken heeft? Kijk op de website van Milieu Centraal.
Heeft u een bijenzwerm in uw tuin of in het openbaar groen gezien? Voor een bijenzwerm in Soest en Soesterberg kunt u het alarmnummer van de Imkersvereniging Eemkwartier bellen.
U kunt contact opnemen met Jan Buijs 06-12 80 38 18. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 06-15 82 54 71. Alle andere soorten bijen moet u met rust laten. Ze steken niet en ze zijn beschermd.
Er zijn overlastgevende vogels aanwezig binnen de bebouwde kom. Een recent voorbeeld is de nijlgans die erg agressief kan zijn wanneer ze kuikens heeft. Deze ganzen komen van nature niet voor in Nederland. Ze kunnen zich goed handhaven op plaatsen leven waar voldoende voedsel en schuilplaatsen zijn. Ze zullen zich dan voortplanten. Hierdoor groeit de populatie.
De gemeente laat jaarlijks de eieren van ganzen en eenden schudden om te voorkomen dat de populatie te groot wordt. Het is moeilijk om alle nesten te vinden. Het lukt daarom niet altijd om de aantallen op het gewenste niveau te houden.
Heeft u thuis last van ratten? Bekijk tips om ratten op uw eigen terrein te voorkomen. Of vraag dit aan een deskundig en erkend bedrijf in.
Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of het Platform Plaagdierbeheersing Nederland.
We raden aan de eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De rupsen weghalen is een lastige klus. U huurt hier het beste een specialist voor in, bijvoorbeeld een bedrijf dat bomen verzorgt.
De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zo gauw de temperatuur boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups doet.
De Aziatische hoornaar is ongeveer twee keer zo groot als de normale wesp. Voor mensen is het insect niet gevaarlijk. Het insect eet vooral honingbijen en vliegen. De provincie is verantwoordelijk voor de bestrijding van een groot aantal invasieve exoten. Dit zijn exoten die de lokale soorten verdringen. Sinds 2017 hebben we de Aziatische hoornaars in Nederland. Denkt u dat u een Aziatische hebt gezien?
Maakt u er hier dan melding van:
- via de website Waarneming.nl
- of stuur een mail naar eis@naturalis.nl, met een foto, de locatie en de datum
Gebruik geen lijmplankjes, plakstrips en lijmstokken om plaagdieren te vangen. Het gebruik van deze producten leidt vaak tot onnodig en ernstig dierenleed. Daarnaast komen er vaak nog onschuldige diertjes in vast te zitten. Het gebruik ervan is al verboden, maar de spullen zijn nog wel te koop.