Bezoek uit het buitenland ontvangen

Krijgt u bezoek uit het buitenland en heeft uw bezoek een visum nodig? Vraag dan een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking aan. Uw bezoek heeft dit nodig bij het aanvragen van een visum voor een verblijf van maximaal drie maanden.

Garantstelling

Door garantstelling zorgt u ervoor dat uw gast niet in de problemen komt als hij of zij de kosten van een verblijf in Nederland niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan. U bent dan samen verantwoordelijk voor de kosten van uw gast. De garantstelling geldt voor een verblijf van maximaal drie maanden in Nederland.

Particuliere logiesvertrekking

Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Dan heeft u ook een particuliere logiesverstrekking nodig. Dit is opgenomen in de garantverklaring.

Hoe aanvragen?

U vraagt de garantstelling en de particuliere logiesverstrekking aan bij de IND. Vul hiervoor het Bewijs garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking (pdf, 105 kB) in van de IND. Met dit formulier gaat u naar de gemeente om het te ondertekenen (legaliseren). Heeft u een partner? Dan ondertekent u samen de garantstelling. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente via (035) 609 34 11.

U neemt mee:

  • Neem (beiden) uw geldige identiteitsbewijs mee.
  • Het ingevulde formulier van de IND, zonder uw handtekening(en). De handtekeningen plaatst u pas aan de balie van de gemeente op het formulier.

Kosten

Het legaliseren kost € 9,05 per handtekening (tarief 2018).

Meer weten?

Meer informatie over garant staan voor iemand of over visa voor Nederland vindt u op de website van Nederland en u.