Boerderij met voormalig kaasmakerij aan de Birkstraat

Birkstraat 114, Birkstraat nabij 117-05, Soest

Omschrijving

De boerderij, met naastgelegen kaasmakerij en aan de overzijde van de weg gelegen schaapskooi, dateert oorspronkelijk uit de tweede helft van de achttiende eeuw, maar is (getuige de gevelsteen) in 1879 grotendeels vernieuwd. De langhuisboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met zolder onder een rietgedekt zadeldak met wolfeinden. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De naar de Birkstraat gerichte voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden de toegang met houten paneeldeur en aan weerszijden hiervan twee vensters met schuiframen. Ter hoogte van de zolder twee vensters met vierruits ramen.

De links van de boerderij gelegen voormalige kaasmakerij heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met rode pannen gedekt zadeldak. In de naar de Birkstraat gerichte en als tuitgevel uitgevoerde voorgevel zijn op de begane grond twee vensters opgenomen met vierruits raam en een tweeruits bovenlicht. Dit venster wordt ter hoogte van de zolder herhaald. De openingen in deze gevel zijn voorzien van een houten luik.

De schaapskooi aan de overzijde van de Birkstraat (nabij 117-05) staat in een weiland, rechts van een verharde inrit. Het gaat hier een eenvoudige schaapskooi met bakstenen gevels, met aan de voorzijde grote vernieuwde houten deuren. Zowel de voor- als achtergevel is, veelal kenmerkend voor een schaapskooi, driezijdig uitgevoerd. Het dak is gedekt met riet.

Ligging panden