Voormalig jachthuis aan de Oude Tempellaan

Oude Tempellaan 3 - 5, Soesterberg

Omschrijving

Het voormalig jachthuis met garage is in 1912 gebouwd naar ontwerp van G.C.B. van Dijk en in opdracht van jhr. R.A. van Holthe tot Echten, als onderdeel van buitenplaats ‘De Oude Tempel’. In 1947 is het pand verbouwd door de Nederlands Hervormde Stichting voor Zenuw- en Geesteszieken. Het markante witgepleisterde gebouw heeft een samengestelde plattegrond onder een zadeldak met rode pannen. Het dak heeft verschillende nokhoogten en aan de voorzijde een deels naar beneden doorgetrokken dakschild. De vensters bevatten meerruits draairamen, op de begane grond voorzien van houten luiken. Al deze elementen tezamen zorgen voor een schilderachtige uitstraling, die wordt versterkt door de ligging in een groene omgeving.

Direct achter de woning staat een witgepleisterde garage op een T-vormige plattegrond onder een met rode pannen gedekt zadeldak. In de naar de woning gerichte kopgevel is de garagetoegang opgenomen met opgeklampte houten garagedeuren. De vensters in het gebouwtje bevatten meerruits ramen.

Op de buitenplaats ‘De Oude Tempel’ wordt 1913 bij het in 1912 opgericht jachthuis (nr. 3) deze jachtopzienerswoning gebouwd. Architect G.C.B. van Dijk ontwerpt hier in opdracht van jhr. R.A. van Holthe tot Echten een eenvoudig langgerekt pand met één bouwlaag onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn witgepleisterd, waarbij het metselwerk van de strekken boven de gevelopeningen vrij in het zicht is gelaten. De vensters in de voorgevel bevatten tweeruits draairamen en zijn voorzien van houten luiken. Links uit het midden de entree tot de woning. Het pand werd net als het jachthuis in 1948 verbouwd door de Nederlands Hervormde Stichting voor Zenuw- en Geesteszieken.

Ligging panden