Leerlingenvervoer
Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. In sommige situaties helpt de gemeente met leerlingenvervoer. Leerlingenvervoer is ondersteuning bij het reizen van en naar school. Zoals vergoeding van eigen vervoer, openbaar vervoer of taxivervoer.
Kan ik leerlingenvervoer aanvragen voor mijn kind?
Leerlingenvervoer is voor leerlingen met een structurele beperking of voor leerlingen die naar een basisschool met bijzondere richting (op basis van geloof of levensovertuiging) gaan en hiervoor verder moeten reizen. Een structurele beperking betekent dat de beperking langer dan drie maanden duurt.
Om in aanmerking te komen voor een vorm van leerlingenvervoer, gelden de volgende voorwaarden:
- De leerling woont in de gemeente Soest. Het gaat er niet om waar de leerling staat ingeschreven, maar daadwerkelijk verblijft. Het leerlingenvervoer moet worden aangevraagd. Bij co-ouderschap moeten beide ouders bij hun gemeente leerlingenvervoer aanvragen.
- De afstand van huis naar school is minimaal zes kilometer.
- De schoolsoort is:
- Speciaal basisonderwijs.
- Speciaal onderwijs.
- Speciaal voortgezet onderwijs.
- Bijzondere scholen: onderwijs vanuit een godsdienst of levensbeschouwelijke overtuiging.
- De school is de dichtstbijzijnde school die past bij de situatie van de leerling.
Soorten leerlingenvervoer
We kijken naar het meest passende vervoer en naar wat de leerling zelf kan. Indien een leerling zelfstandig kan reizen, heeft dit de voorkeur. Niet de goedkoopste oplossing. In een gesprek kijkt de adviseur leerlingenvervoer samen naar de beste oplossing.
De verschillende soorten leerlingenvervoer:
- Kilometervergoeding voor vervoer met de fiets, onder de negen jaar, met vergoeding voor begeleider.
- Vergoeding voor het openbaar vervoer, onder de negen jaar, met vergoeding voor begeleider.
- Kilometervergoeding voor vervoer met eigen auto.
- Taxivervoer (aangepast vervoer): alleen als andere opties niet mogelijk zijn.
- Een combinatie van de verschillende soorten leerlingenvervoer.
- Zelfredzaamheidsoplossingen.
Bij uw aanvraag bekijkt de gemeente of u recht heeft op leerlingenvervoer en welke soort.
De vergoeding voor begeleiders van leerlingen die met het openbaar vervoer of de fiets reizen geldt totdat het kind negen jaar is. Behalve als het echt nodig is dat de begeleider mee blijft gaan.
Leerlingen mogen ook naar één vast extra afzetadres gebracht worden. Zoals de opvang, een oppas of familie. Het afzetadres mag maximaal vijf minuten extra reistijd geven en het afzetadres moet in dezelfde plaats zijn waar de leerling woont. Voor leerlingen die met het taxivervoer naar school gaan geldt deze afspraak niet. Een opstapplaats mag maximaal één kilometer van het huis zijn of op vijftien minuten reistijd, binnen de woonplaats.
U kunt als ouder/verzorger ook kiezen voor verschillen per dag of tijd. Bijvoorbeeld: ’s ochtends brengen de ouders/verzorgers de leerling naar school. En in de middag gaat de leerling met aangepast vervoer terug. Of: maandag en dinsdag regelen de ouders/verzorgers zelf het vervoer. En woensdag tot en met vrijdag gaat de leerling met aangepast vervoer mee.
Bij een crisisplaatsing in een andere gemeente, vergoeden en/of regelen we maximaal zes weken leerlingenvervoer.
De reguliere schooltijden zoals vermeld in de schoolgids worden aangehouden bij toekenning van taxivervoer. Bij afwijkende schooltijden of dagen is er geen taxivervoer mogelijk, voor bijvoorbeeld buitenschoolse activiteiten, schoolreisjes, toets- en examendagen of medische behandelingen.
Hoe vraag ik leerlingenvervoer aan?
- Vraag vóór 1 juni leerlingenvervoer aan
-
Doe uw aanvraag vóór 1 juni 2025. In dat geval bent u minimaal de eerste twee weken zelf verantwoordelijk voor het vervoer.
- Stuur belangrijke documenten mee
-
- Een vervoerverklaring van school. In deze verklaring zet de school waarom uw kind niet zelfstandig en/of met begeleiding kan reizen en waarom taxivervoer nodig is.
- Een medische verklaring. Dit heeft u nodig als u leerlingenvervoer aanvraagt voor een leerling op het voortgezet onderwijs vanwege een beperking.
- Inkomensverklaring 2024. Dit is nodig als u vrijstelling wilt van de eigen bijdrage. U kunt dit formulier downloaden op de website van de Belastingdienst(Verwijst naar een externe website).
- U ontvangt het besluit
-
U krijgt binnen acht weken na uw aanvraag bericht van de gemeente of uw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer en voor welk soort vervoer.
Eigen bijdrage
U betaalt een eigen bijdrage als de leerling naar het speciaal basisonderwijs of naar een basisschool op basis van godsdienst of levensbeschouwing gaat.
Afhandeltermijn
Uiterlijk acht weken na ontvangst van uw aanvraag sturen wij u per post ons besluit. In de tussentijd kunt u via Mijn Soest uw aanvraag bekijken. Dit kan alleen bij aanvragen voor het nieuwe schooljaar.
Wijzigingen of klachten
Is uw kind ziek of afwezig? Meld dit dan bij de vervoerder.
Verandert er iets in de situatie, zoals een verhuizing of andere school? Mail dit naar: leerlingenvervoer@soest.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Heeft u een klacht? Bespreek de klacht eerst met de vervoerder. Komt u er samen niet uit? Mail dan naar leerlingenvervoer@soest.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Heeft u nog vragen? Of hulp nodig?
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over leerlingenvervoer? Bel op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur naar 035-609 34 11(Verwijst naar een telefoonnummer) of mail naar leerlingenvervoer@soest.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de regelingen of het invullen van formulieren? Neem contact op met ons inlooppunt Geld op Orde Soest via 035 - 609 34 11(Verwijst naar een telefoonnummer). Medewerkers zitten klaar om u te helpen bij het aanvragen van de regelingen.
Besluit leerlingenvervoer
Een verordening is een besluit van de gemeente. De complete verordening leerlingenvervoer vindt u op de website Overheid.nl(Verwijst naar een externe website).