Buitenlands of militair rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands of militair rijbewijs en woont u in de gemeente Soest? Dan mag u tijdelijk nog met uw buitenlandse rijbewijs rijden. Maar na verloop van tijd is deze niet meer geldig. In veel gevallen kunt u het omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Maak hiervoor een afspraak.

Wat u eerst moet weten

U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen in de volgende gevallen.

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP). 
 • U heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
 • Uw rijbewijs is afkomstig uit de Europese Unie (EU), een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of uit een land waarmee Nederland een overeenstemming heeft gesloten. Een overzicht van deze landen vindt u bij Landen geschikt voor omwisseling op RDW.nl.
 • Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor omwisseling. Kijk hiervoor bij Voor uw werk in Nederland op RDW.nl.
 • Is uw rijbewijs afgegeven buiten EU/EVA? Dan kunt u alleen omwisselen als u in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond.
 • Het rijbewijs moet geldig zijn. Een Europees rijbewijs mag wel verlopen zijn. Heeft u een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Dan moet u nog een extra verklaring meesturen.

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Heeft u alle documenten verzameld en voldoet u aan de voorwaarden? Maak dan online een afspraak voor het omwisselen van een buitenlands of militair rijbewijs.

Afspraak rijbewijs omwisselen

Hoe werkt het?

 1. Kunt u uw rijbewijs omwisselen?
  Controleer of u uw rijbewijs kunt omwisselen. Lees de voorwaarden op RDW.nl.
 2. Documenten verzamelen
  Bekijk op RDW.nl welke documenten u moet meenemen.
 3. Afspraak maken
  Maak een afspraak. Neem alle documenten mee. U betaalt tijdens deze afspraak. Let op: u levert uw buitenlandse rijbewijs in. U mag nu niet meer rijden, totdat u uw Nederlandse rijbewijs heeft opgehaald.
 4. Wachten
  Wij sturen uw aanvraag naar de RDW. Zij behandelen uw verzoek. Heeft u een Europees rijbewijs? Dan krijgt u meestal binnen 10 werkdagen een brief. In andere gevallen kan het soms een paar weken duren.
 5. Brief
  U krijgt een brief van de RDW dat u uw Nederlandse rijbewijs kunt ophalen. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs ophalen

U heeft van de RDW een brief ontvangen dat u uw Nederlandse rijbewijs kunt ophalen. Hiervoor maakt u eerst een afspraak.

Afspraak Nederlands rijbewijs ophalen

Kosten

Soort Euro
Rijbewijs 51,10
Extra kosten spoedaanvraag 39,65