Overbelast stroomnet

We gebruiken steeds meer stroom en we wekken steeds meer elektriciteit zelf op. Dit komt doordat we in plaats van aardgas stroom gebruiken om onze huizen te verwarmen, meer zonnestroom opwekken, meer nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen bouwen en meer elektrische auto’s gebruiken. Daarnaast gebruiken we vaker stroom op hetzelfde moment. Hierdoor raakt ons stroomnet overbelast. Dit heet ‘netcongestie’. 

Ook in de gemeente Soest merken we de gevolgen van netcongestie. Bedrijven kunnen niet meer uitbreiden omdat er geen aansluitingen meer beschikbaar zijn, en energie van zonnedaken terugleveren aan het net wordt ontmoedigd door een terugleververgoeding. Netbeheerders TenneT en Stedin werken hard om het stroomnet te verbeteren en uit te breiden. Dat is een enorme klus en duurt zeker tot 2030. Tot die tijd kunt u last krijgen van een vol stroomnet.

Hoe werkt het stroomnet?

Het stroomnet bestaat uit drie onderdelen: 

  • het hoogspanningsnet.
  • het middenspanningsnet.
  • en het laagspanningsnet. 

Bedrijven die veel stroom nodig hebben, zijn op het hoog- en middenspanningsnet aangesloten (dit zijn grootverbruikers). Kleine bedrijven, woningen en maatschappelijke voorzieningen zijn aangesloten op het laagspanningsnet (dit noemen we kleinverbruikers). Het hoogspanningsnet wordt beheerd door TenneT. En het midden- en laagspanningsnet door regionale netbeheerders. In Utrecht is dat Stedin.

Wat is er precies aan de hand?

Het stroomnet is overbelast. Dat wil zeggen dat er meer elektriciteit nodig is dan door de stroomkabels en elektriciteitsstations past. Dat maakt nieuwe plannen voor bijvoorbeeld een wijk, een school of bedrijf moeilijk. Ook kan het gebeuren dat stroom vaker uitvalt. 

Het stroomnetwerk kan op twee manieren te vol raken:

  • Als iedereen op hetzelfde moment stroom nodig heeft en de vraag daardoor groter is dan het net kan vervoeren.
  • Als er té veel zonne- en windenergie tegelijkertijd wordt opgewekt en er meer stroom wordt terug geleverd dan dat het net aan kan. 

Ook in Soest en Soesterberg is het erg druk op het stroomnet. Vooral op piekmomenten, tussen 16.00 en 21.00 uur. 

Wat gaan we hieraan doen?

Netbeheerders TenneT en Stedin zijn druk bezig om het elektriciteitsnet uit te breiden. Zij bouwen extra hoogspannings- en elektriciteitsstations en leggen kabels. Een enorme klus die jaren duurt. Stedin zoekt tussen de gemeente Baarn en Soest een nieuwe locatie voor een hoogspanningsstation.

Daarnaast moeten er de komende 15 jaar 100 extra elektriciteitshuisjes bij komen. Samen met Stedin zoekt de gemeente naar plekken verspreid over Soest en Soesterberg. Dat is een hele operatie, straten moeten open om dit voor elkaar te krijgen. Dit project heet de buurtaanpak(Verwijst naar een externe website)

Andere mogelijke maatregelen om netcongestie te verminderen zijn:

  • Lager vermogen van publieke laadpalen tussen 16.00 en 21.00 uur.
  • Aanpassingen in nieuwbouwwoningen, zoals energiegebruik van verschillende gebruikers op elkaar afstemmen, tijdelijk opslaan van energie in batterijen en opslag van warmte.
  • Bedrijven worden gevraagd om minder stroom te gebruiken tijdens piekmomenten. Daarvoor krijgen ze een vergoeding van de netbeheerder.
  • Bedrijven worden gevraagd om met elkaar afspraken te maken over wie wanneer veel stroom gebruikt.

Een deel van de maatregelen wordt nog verder uitgewerkt. Voor alle maatregelen geldt dat deze ingezet kunnen worden zodra dat mogelijk is. We weten nog niet precies welke maatregelen we gaan inzetten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over netcongestie? Abonneer u dan op de maandelijkse update netcapaciteit van Stedin(Verwijst naar een externe website).