Onbewaakte spoorwegovergang Gouden Ploeg

De inwoners van de gemeente Soest maken vaak gebruik van de spoorwegovergang de Gouden Ploeg, om bijvoorbeeld te recreƫren op de Eng. De maatschappelijke wens om de Gouden Ploeg open te houden vindt de gemeente belangrijk. In overleg met ProRail is nu besloten om de overweg beveiligd open te houden.

Beveiligen of opheffen

ProRail moet alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland opheffen of beveiligen. Dat geldt ook voor de Gouden Ploeg en Kaasfabriek in Soest. De gemeente en ProRail hebben gekeken wat hier de beste aanpak voor is. De openbare spoorwegovergang Gouden Ploeg wordt beveiligd en blijft daardoor open. De particuliere spoorwegovergang Kaasfabriek gaat dicht.

Gouden Ploeg blijft open en wordt beveiligd

De Gouden Ploeg is belangrijk voor de recreatie en cultuurhistorie in Soest. Dat hebben inwoners ons ook meegegeven in de participatie. Door verschillende belangen was een oplossing voor de Gouden Ploeg ingewikkeld. We zijn daarom ook erg blij dat we de overweg op een veilige manier toch open blijft.

De Kaasfabriek gaat dicht

De Kaasfabriek is een particuliere overweg, waar alleen bepaalde gebruikers overheen mogen. ProRail kijkt met deze gebruikers hoe ze via al bestaande beveiligde overwegen de Eng kunnen bereiken. De gemeente gaat een padenstructuur op de Eng aanleggen. Die is ook voor een deel geschikt voor landbouwverkeer. Hierdoor kan de overweg bij de Kaasfabriek dicht.

Uitwerking met omgeving

ProRail en de gemeente Soest hebben afspraken gemaakt over:

  • het beveiligen van de Gouden Ploeg
  • het opheffen van de Kaasfabriek
  • het aanleggen van het pad over de Eng

ProRail betrekt omwonenden van de Gouden Ploeg bij de uitwerking van de beveiliging van de overweg. Gemeente Soest betrekt belangenorganisaties en de omgeving bij de uitwerking van het pad over de Eng.