Fietsverbinding Soest - Soesterberg

Tussen Soesterberg en Soest ligt Park Vliegbasis Soesterberg. Toen de vliegbasis nog in gebruik was, was het terrein niet toegankelijk. Fietsers moesten daardoor flink omrijden via de provinciale wegen. Daarom werken we nu plannen uit voor een nieuw fietspad over de voormalige vliegbasis.

Wat gaan we doen?

We maken nieuwe fietsverbinding op de vliegbasis en langs het Soester Hoogt. Het Nationaal Militair Museum krijgt een kortere route met de fiets vanuit Soesterberg. Fiets- en wandelroutes sluiten beter op elkaar aan.

Voorbereiding in volle gang

We bereiden de aanleg nieuwe fietsverbinding op de vliegbasis voor. Dit doen wij samen met de provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Nationaal Militair Museum. De komende periode werken wij aan de Wet Natuurbescherming, verschillende vergunningen en enkele onderzoeken. De planning van de uitvoering is nog niet bekend.

Geschiedenis

Tussen Soesterberg en Soest ligt Park Vliegbasis Soesterberg. Tot enkele jaren na WOII lag de verbinding tussen Soest en Soesterberg over het huidige park Vliegbasis. Daarna (1953) werd besloten de oude Postroute af te sluiten. Er werd een nieuwe verbinding ten oosten van de baan aangelegd – de Van Weerden Poelmanweg. Fietsers moesten sindsdien flink omfietsen via de provinciale wegen.

Bij het vrijkomen van de Vliegbasis Soesterberg kwamen er volop mooie kansen voor het dorp Soesterberg. Het natuurgebied, met het Nationaal Militair Museum als grote publiekstrekker, kon tot volle bloei komen. Bewoners uit het dorp en toeristen genieten nu van het gebied Park Vliegbasis Soesterberg. Je kunt sinds 2014 fietsen over de vliegbasis via het Wethouder Lemmenpad. Met dit pad is de oude verbinding grotendeels weer in ere hersteld. Je fietst over de start- en landingsbanen.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan gerust contact op met Karin Harms. Zij is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur via 035-609 34 11.