Stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement als niet-Nederlander

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Heeft u de nationaliteit van één van de lidstaten van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

U kunt er ook voor kiezen om te stemmen in uw land van herkomst voor de leden van uw eigen lidstaat. U moet wel kiezen: twee keer stemmen mag niet.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan moet u in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen en u krijgt ook geen stempas. U hoeft dan niets door te geven aan de gemeente.

In Nederland stemmen

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u het registratieformulier invullen. Dit kan online met uw DigiD. 

Inloggen met DigiD Registratieformulier

Liever niet online invullen?

Dan kunt u het registratieformulier downloaden op de website van de Rijksoverheid. U vindt daar ook de vertalingen in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans.

U stuurt het formulier samen met een kopie van uw geldige identiteitsbewijs naar de gemeente. Dit kan per e-mail naar: verkiezingen@soest.nl of per post naar: Gemeente Soest, Postbus 2000, 3760 CA Soest.

U kunt het formulier ook tijdens onze openingstijden afgeven bij de receptie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Het registratieformulier kunt u van 12 maart tot en met 23 april inleveren. Binnen zeven dagen na ontvangst van uw formulier besluit de gemeente of u mag stemmen. U ontvangt uw stempas dan enkele weken voor de verkiezing.

Voorwaarden

  • U heeft de nationaliteit van een EU-land.
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.
  • U woont in Soest.
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.

Als u zich al eerder heeft geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, hoeft u dat niet nog een keer te doen.

Heeft u (ook) de Nederlandse nationaliteit, bent u 18 jaar of ouder en woont u in Soest? Dan hoeft u geen formulier in te vullen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer.

Registratie intrekken

Heeft u vragen over uw registratie? Of heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europees Parlementsverkiezing, maar wilt u bij de verkiezing in juni 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Stuur een e-mail naar verkiezingen@soest.nl.