Zelfstandig stemmen voor kiezers met een visuele beperking

In de gemeente Soest zijn er stembureaus met een speciale inrichting voor kiezers met een visuele beperking. De stembureaus zijn:

  • het gemeentehuis van Soest op het Raadhuisplein 1
  • de Vredekerk, Generaal Winkelmanstraat 101 in Soesterberg

Hoe kunt u stemmen met een visuele beperking?

Maar hoe stemt u als u het stembiljet niet (goed) kunt lezen? In het filmpje van de Oogvereniging worden alle mogelijkheden om te stemmen met een visuele beperking op een rijtje gezet. Meer informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid

Stemmen via de stemmal en soundbox

In een speciaal ingericht stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Ook is er voor u een stoel beschikbaar, zodat u tijdens het stemmen kunt zitten.

Hoe werkt stemmen met de soundbox?

De soundbox is een audioapparaat waar u de ingesproken kieslijsten op kunt beluisteren. Door middel van twee knoppen kunt u door de verschillende kieslijsten navigeren om de juiste partij en/of kandidaat te vinden.

Hoe werkt stemmen met de stemmal?

De stemmal is een plaat met een opstaande rand en een deksel. De medewerker van het stembureau legt het stembiljet in de mal en sluit de deksel. Op de deksel staan in voelbare cijfers en in braille de partijnummers vermeld. Recht onder het partijnummer vindt u een verdieping met daarin ronde gaatjes. Deze gaatjes komen overeen met het rondje op het stembiljet. U steekt het rode potlood in het gaatje, beweegt het wat heen en weer en het rondje van uw keuze is rood gekleurd. Door de deksel te openen haalt u het stembiljet weer uit de mal en kunt u het biljet opvouwen.

Hulp bij het stemmen

De voorzitters en stembureauleden van het stembureau hebben uitleg gekregen over hoe de stemmal en soundbox werken. Zij kunnen u uitleg en begeleiding geven als u dit wilt.

Uitleg stemmal en soundbox

Als u dat prettig vindt, kunt u zich thuis alvast voorbereiden. U kunt een audio beluisteren met uitleg over de stemmal en de soundbox (mp3, 872 KB)

Voorbereiding

Het is goed om vooraf al een keuze te maken op welke partij en kandidaat u wilt stemmen. Als u thuis rustig, met behulp van de u vertrouwde hulpmiddelen, de kieslijsten doorneemt, kunt u in het stembureau gelijk via de mal het gewenste rondje aankruisen. Weet u niet zeker meer op welk nummer de gewenste kandidaat staat? Gebruik dan de soundbox om dit te controleren.