As verstrooien

Na een crematie krijgen nabestaanden de as van de overledene niet meteen mee. De asbus met daarin de as moet minimaal één maand bewaard blijven. De urn blijft op het crematorium. Daarna mag u zelf beslissen wat u met de as wilt doen. U kunt bijvoorbeeld de as verstrooien, mee naar huis nemen of laten bijzetten in een urnenmuur of urnengraf.

As verstrooien op begraafplaats

Op de begraafplaatsen in Soest en Soesterberg zijn speciale strooivelden. In Soest kunt u bij een verstrooiing een plaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het plaatje kunt u zelf aanschaffen en laten graveren.

Het plaatje moet zijn: messing-kleurig aluminium met een afmeting van 150 mm x 65 mm. De medewerker van de begraafplaats bevestigt het voor u op de zuil. Dit plaatje wordt na tien jaar - zonder nadere kennisgeving vooraf - van de zuil verwijderd.

Voor het maken van de afspraak voor verstrooiing neemt u contact op met de begraafplaatsadministratie via (035) 609 34 11.

Kosten

U betaalt € 131 verstrooiingskosten per asbus (tarief 2019) 

As verstrooien buiten begraafplaats

Wilt u as verstrooien buiten de begraafplaats? Dan heeft u toestemming nodig van de eigenaar of beheerder van de grond. Is de gemeente eigenaar van de grond? Stuur dan een aanvraag voor toestemming naar de begraafplaatsadministratie via begraafplaatsadministratie@soest.nl of per post naar Gemeente Soest, DV/Begraafplaatsadministratie, postbus 2000, 3760 CA Soest.

Vermeld het volgende in de aanvraag:

  • de naam, geboorte- en overlijdensgegevens van de overledene
  • het crematienummer die op de asbus staat
  • de datum en het tijdstip van verstrooien
  • de locatie (met een kruisje op een plattegrond aangeven)

Wij streven ernaar uw aanvraag binnen vier weken te behandelen.

Asbus bijzetten

U kunt een asbus laten bijzetten in een urnennis of urnengraf. U vraagt hiervoor grafrechten aan.