Hulp bij vervoer en mobiliteit
Als u niet mobiel bent, dan worden alledaagse dingen lastig. Zoals de boodschappen doen of op visite gaan bij vrienden of familie. Misschien voelt u zich daardoor wel eens alleen.
Wederdienst of vrijwilligershulp
Vaak zijn er ook mensen in de omgeving die graag helpen. Vraag het eens of stel een wederdienst voor. Bijvoorbeeld: u rijdt met uw buren mee naar de supermarkt. In ruil daarvoor verzorgt u de post en de planten tijdens hun vakanties.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Kijk dan eens bij een van deze vrijwilligersorganisaties. Zij kennen een vrijwilliger die u graag helpt.
Gehandicaptenparkeerkaart
Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u dichtbij uw bestemming. Vaak op speciale parkeerplaatsen zoals bij een ziekenhuis of een winkelcentrum. Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan via de gemeente Soest.
Seniorenbus of regiotaxi
In Soest en Soesterberg kunt u met de SWOS Seniorenbus reizen. U kunt ook gebruikmaken van de regiotaxi. De regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer waar iedereen gebruik van kan maken.
Indien u beperkingen heeft, heeft mogelijk recht op een Wmo-pas, dit is een regiotaxipas die door de gemeente Soest wordt verstrekt aan inwoners die recht hebben op vervoer per regiotaxi vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met deze pas rijdt u tegen een gereduceerd tarief. Deze kunt u aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente Soest. U vraagt dit aan met een Melding zorg, werk en inkomen.
OV-ambassadeurs: Hulp bij reizen
Wilt u graag met het openbaar vervoer reizen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Bent u onzeker omdat u lang niet meer met de bus of trein heeft gereisd? Of heeft u een speciale vraag? Maak dan kennis met de OV-ambassadeurs en bezoek vrijblijvend een inloopspreekuur of informatiebijeenkomst. Ook kunt u in de praktijk oefenen door deel te nemen aan een proefreis.
Tot slot is er ook een dagelijks telefonisch spreekuur waar u uw vragen kunt stellen. Meer informatie vindt u op www.doemeemethetov.nl(Verwijst naar een externe website).
Hulpmiddelen om te lopen of fietsen
Kunt u moeilijk fietsen vanwege een beperking? Of kunt u niet of beperkt lopen? Dan kan bijvoorbeeld een driewielfiets, rolstoel of scootmobiel uitkomst bieden. U vindt een overzicht aan opties op hulpmiddelenwijzer.nl(Verwijst naar een externe website).
Fris uw verkeerskennis op
Kent u de verkeersregels nog precies? U kunt de test doen als fietser, scootmobielgebruiker, voetganger of automobilist. Of doe een online opfriscursus of een opfriscursus bij u in de buurt.
Meer informatie: Fris uw verkeerskennis op(Verwijst naar een externe website).