Hulp bij vervoer en mobiliteit

Als u niet mobiel bent, dan worden alledaagse dingen lastig. Zoals de boodschappen doen of op visite gaan bij vrienden of familie. Misschien voelt u zich daardoor wel eens alleen.

Wederdienst of vrijwilligershulp

Vaak zijn er ook mensen in de omgeving die graag helpen. Vraag het eens of stel een wederdienst voor. Bijvoorbeeld: u rijdt met uw buren mee naar de supermarkt. In ruil daarvoor verzorgt u de post en de planten tijdens hun vakanties.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Kijk dan eens bij een van deze vrijwilligersorganisaties. Zij kennen een vrijwilliger die u graag helpt.

Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u dichtbij uw bestemming. Vaak op speciale parkeerplaatsen zoals bij een ziekenhuis of een winkelcentrum. Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan via de gemeente Soest. 

Seniorenbus of regiotaxi

In Soest en Soesterberg kunt u met de SWOS Seniorenbus reizen. U kunt ook gebruikmaken van de regiotaxi. De regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer waar iedereen gebruik van kan maken. 

Indien u beperkingen heeft, heeft mogelijk recht op een Wmo-pas, dit is een regiotaxipas die door de gemeente Soest wordt verstrekt aan inwoners die recht hebben op vervoer per regiotaxi vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met deze pas rijdt u tegen een gereduceerd tarief.  Deze kunt u aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente Soest. U vraagt dit aan met een Melding zorg, werk en inkomen.

OV-ambassadeurs: Hulp bij reizen

Wilt u graag met het openbaar vervoer reizen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Bent u onzeker omdat u lang niet meer met de bus of trein heeft gereisd? Of heeft u een speciale vraag? Maak dan kennis met de OV-ambassadeurs en bezoek vrijblijvend een inloopspreekuur of informatiebijeenkomst. Ook kunt u in de praktijk oefenen door deel te nemen aan een proefreis.

Tot slot is er ook een dagelijks telefonisch spreekuur waar u uw vragen kunt stellen. Meer informatie vindt u op www.doemeemethetov.nl.

1 jaar gratis reizen met de bus en tram

Inwoners van 66 jaar en ouder mogen 1 jaar gratis reizen met het openbaar vervoer (bus en tram) binnen de provincie Utrecht.  De voorwaarde is dat inwoners niet meer dan 17.700 euro per jaar aan inkomen hebben wanneer zij alleen wonen of niet meer dan 24.000 euro per jaar wanneer zij samenwonen. Reizigers kunnen doordeweeks na 9.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

Het gratis OV-abonnement is een proef van de provincie Utrecht en stopt op 9 december 2023. Vraag een abonnement aan via de website www.gratisreizenouderen.nl. Hier vindt u ook meer informatie.

Hulpmiddelen om te lopen of fietsen

Kunt u moeilijk fietsen vanwege een beperking? Of kunt u niet of beperkt lopen? Dan kan bijvoorbeeld een driewielfiets, rolstoel of scootmobiel uitkomst bieden. U vindt een overzicht aan opties op hulpmiddelenwijzer.nl.

Fris uw verkeerskennis op

Kent u de verkeersregels nog precies? U kunt de test doen als fietser, scootmobielgebruiker, voetganger of automobilist. Of doe een online opfriscursus of een opfriscursus bij u in de buurt.

Meer informatie: Fris uw verkeerskennis op.