Ik word 18 jaar

Gefeliciteerd! Je bent bijna achttien en je wilt graag weten wat jou te wachten staat. Wij helpen je hierbij op weg.

Zodra je 18 bent geworden, verandert direct een aantal zaken. Je wordt dan zelf verantwoordelijk voor een aantal financiële zaken. Wij hebben voor jou informatie op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

DigiD aanvragen

Heb je nog geen DigiD? Vergeet deze niet aan te vragen zodra je 18 bent geworden. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen.

Checklist als je 18 wordt

Op de website wijzer in geldzaken kan je veel informatie vinden over wat er verandert als je 18 bent geworden. Op de website van het Rijksoverheid kan je een checklist vinden, waarmee je onder andere kan zien wat je moet regelen zodra je 18 wordt.

Verzekeren

Je bent niet altijd meer automatisch bij je ouders meeverzekerd. Het is verstandig dit op tijd te checken vóór je 18 wordt. Bijvoorbeeld bij zorgverzekeringen is de verzekering van je ouders niet automatisch ook de voordeligste verzekering voor jou. Dit zijn handige websites die jou kunnen helpen bij het afsluiten van een verzekering:

Studiefinanciering

Voor het aanvragen van een studiefinanciering kun je terecht bij DUO

Toeslagen

Misschien heb je recht op toeslagen? Dit kun je checken bij de belastingdienst. Voor het aanvragen van toeslagen heb je DigiD nodig.

De Sociale Verzekeringsbank heeft informatie op een rij gezet over kinderbijslag, studiefinanciering en zorgtoeslag voor als uw kind 18 jaar wordt. En het Nibud heeft ook handige informatie voor. Ook over wanneer uw kind 21 wordt en u niet meer onderhoudsplichtig bent.

Hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig? Of heeft u als ouders/verzorgers vragen over uw kind? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur naar 035-609 34 11. Of vul het formulier melding zorg, werk en inkomen in.