Kindregeling Hersteloperatie Toeslagen

Sinds september 2020 ondersteunen gemeenten op verzoek van het kabinet de tienduizenden ouders die zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Gemeenten bieden brede ondersteuning op de vijf leefgebieden (huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen) aan alle mogelijk gedupeerden die zich aanmelden.

Daar komt nu de uitvoering van de kindregeling bij. Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het vaak over ouders. Maar ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling gemaakt. Wanneer je ouders door de Belastingdienst zijn beoordeeld als gedupeerd kom je in aanmerking voor de Kindregeling. Zowel ouders als hun kind(eren) ontvangen een brief vanuit de Belastingdienst/Dienst Toeslagen.

Wanneer komen kinderen en jongvolwassenen in aanmerking voor de kindregeling?

Wanneer ouders door de Belastingdienst zijn beoordeeld als gedupeerd komen hun kinderen in aanmerking voor de kindregeling. Zowel ouders als hun kind(eren) ontvangen hierover een brief vanuit de Belastingdienst/Dienst Toeslagen. Denk je dat je in aanmerking komt, maar heb je geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de Belastingdienst of met de gemeente.

Welke ondersteuning kunnen wij vanuit de gemeente bieden?

Wij kunnen op alle leefgebieden ondersteunen, zoals vragen over zorg, gezin, financiën, wonen en werk. De gedupeerde bepaalt en geeft in gesprek met een medewerker van de gemeente Soest aan welke ondersteuning gewenst is. Samen onderzoeken we ondersteunende mogelijkheden, maken we een plan van aanpak en werken we samen voor een nieuwe start.

Is er ook een financiële tegemoetkoming?

Zowel voor gedupeerde ouders en hun kinderen zorgt de Belastingdienst/Toeslagen voor een financiële compensatie. Deze compensatie wordt rechtstreeks met de gedupeerden geregeld. De gemeente heeft hierin geen rol, maar kan gedupeerden wel ondersteunen in het proces.

Wanneer ontvangen gedupeerden deze tegemoetkoming?

Om een tegemoetkoming te ontvangen, moet de Belastingdienst hebben vastgesteld dat ouders inderdaad gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De eerste uitbetalingen worden gedaan aan kinderen die nu 18 jaar of ouder zijn, want daar is het rekeningnummer van bekend.

Contact

Bent u gedupeerde, neem dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur contact op met de gemeente Soest via telefoonnummer 035-609 34 11. Daar kunnen wij u verder helpen.

Schuldhulpverlening

De gemeente helpt niet alleen gedupeerden, maar ook overige inwoners met schulden. Heeft u schulden? Meer informatie op deze website: schuldhulpverlening.