Natuurbrand

Door de klimaatverandering is er meer kans op natuurbranden die we niet meer goed onder controle kunnen houden. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) wil deze kans zo klein mogelijk houden. Natuurbranden ontstaan meestal door ons mensen. Daarom startte de VRU de publiekscampagne: ‘Voorkom brand in de natuur’.

Door voorlichting willen we natuurbranden zoveel mogelijk voorkomen of de gevolgen van een natuurbrand kleiner maken:

  • Inwoners en bezoekers bewust te maken van de risico’s van een natuurbrand
  • Informatie over hoe je een natuurbrand kunt voorkomen
  • Hoe breng je jezelf en anderen in veiligheid bij een natuurbrand

De brandweer en andere hulpdiensten zijn natuurlijk druk met het bestrijden van de brand en het redden van kwetsbare mensen die zichzelf niet kunnen redden. Inwoners zijn daarom in eerste instantie vooral op zichzelf aangewezen.

Natuurbrandseizoen

In het natuurbrandseizoen zijn er vaker periodes van droogte. Zeker bij hoge windsnelheden, lage luchtvochtigheid en zonnestraling droogt de natuur snel uit. En dan kan er makkelijk een natuurbrand ontstaan die zich snel kan verspreiden. De kans op een natuurbrand is er dus zeker niet alleen in de zomer.

Intensief gebruik Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is (vooral) heuvelachtig gebied van 225 kmmet negen aangrenzende gemeenten. Op de Veluwe na is dit het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het bestaat uit bos, heide, zandverstuivingen en grasland. Kenmerkend voor dit gebied is dat het veel gebruikt wordt. Er zijn 45 campings, 150 zorglocaties, 2 dierentuinen, dagrecreatie en meerdere woonkernen. Daardoor kan een kleine natuurbrand al een grote gevolgen hebben. De kans daarop is volgens de Veiligheidsregio groot. Door de klimaatverandering wordt het risico alleen maar groter. 

Gebiedsgerichte aanpak

We werken in de aanpak van natuurbranden samen met gemeenten, natuurbeheerders, provincie en andere organisaties. Inwoners en gebruikers van het gebied hebben ook een rol. Ook nemen we maatregelen om de bestrijdingsmogelijkheden te verbeteren zodat deze aansluiten op de veranderende situatie. Een bredere en gebiedsgerichte aanpak waarbij we de komende jaren inzetten op verlagen van het escalatierisico en de gevolgen van een natuurbrand kleiner maken. Vooral onderdelen zoals inrichting van het landschap en toegankelijkheid staan centraal.

Meer informatie staat op de website van de VRU(Verwijst naar een externe website).