Veiligheid
U woont het liefst in een veilige buurt. Daarom doen wij ons best om daarvoor te zorgen. Toch kunnen er altijd onveilige situaties ontstaan. Dan is het fijn om te weten wat u moet doen.
Ziet u een inbraak gebeuren of bent u getuige van een verdachte situatie, belt u het alarmnummer 112! Schroom niet de politie te bellen. Noteer kentekens en andere bijzondere kenmerken.
Geen spoed, wel politie nodig? In dit geval kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-88 44 (lokaal tarief). Deze telefoonnummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Is er iets gestolen of is er ingebroken en wilt u aangifte doen bij de politie? Op de landelijke website van de politie vindt u per situatie de verschillende manieren waarop u dit kan doen.
U kunt ook aangifte doen op het politiebureau in Soest. Voor contact- en adresgegevens, openingstijden en overzicht van de wijkagenten gaat u naar de website van de politie.
Iedere eerste maandag van de maand worden om 12 uur 's middags de alarmsirenes getest. Op elk ander moment gaan de sirenes alleen af wanneer er een ramp plaatsvindt.
Hoort u de sirenes, doe dan ogenblikkelijk het volgende:
- Ga direct naar binnen of blijf binnen
- Sluit deuren en ramen
- Zet radio of tv aan: Radio M (ether 93.1), Radio Soest (Soest 105.9 MHz, Soesterberg 107.9 MHz ), tv: de zender RTV Utrecht
- Heeft u kabel? Kijk dan op de website van uw televisieaanbieder voor de juiste kanalen
Als het een grote ramp is, staat informatie op www.crisis.nl.
Elke gemeente is verplicht om een rampenplan te hebben. In dit plan staat onder andere wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een ramp.
Om Soest en Soesterberg schoon, veilig en leefbaar te houden, zet de gemeente in de openbare ruimte buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in. Zij mogen strafrechtelijk optreden tegen kleine ergernissen en werken nauw samen met de politie.
In de meeste gevallen spreken BOA's overtreders eerst aan en leggen zij de regels uit, maar BOA's mogen ook boetes uitschrijven.
Spreekuur wijkagent/BOA
Heeft u zelf al geprobeerd het probleem op te lossen? Maar lukt het niet en wilt u daar eens over praten met de wijkpolitie of een BOA? Of wilt u een toelichting over een regel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of heeft u een andere vraag over wet- en regelgeving? Kom dan naar het spreekuur.
Voor het doen van aangifte kunt u niet terecht bij het spreekuur.
Overhees, of de Boerenstreek
Dit spreekuur is één keer per maand, op de derde dinsdag van de maand van 16:00 tot 17:30 uur in de bibliotheek Idea aan de Willaertstraat 49. Woont u elders in Soest, maar bent u toevallig in de bibliotheek? Dan bent u natuurlijk ook van harte welkom.
Soestdijk t Hart
Dit spreekuur is één keer per maand, op de laatste donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur, op de Troelstrastraat hoek Schaepmanstraat in de portaal bus.
Spreekuur marktterrein Soesterberg
Elke eerste woensdag van de maand houdt de buitengewoon opsporingsambtenaar spreekuur op het marktterrein in Soesterberg, samen met de wijkagent, medewerkers van Welzin (maatschappelijk werk en/of buurtbemiddeling) verbindelaar van Soesterberg, Hannie van der Straten. U kunt tussen 11.00 en 12.00 uur terecht voor al uw vragen.
De regie op de uitvoering van het veiligheidsplan is de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar we kunnen het niet alleen. Naast de inzet van de professionele partners hebben we ook u nodig om Soest veilig en leefbaar te maken.
Zo willen we graag 'Buurtwacht' onder uw aandacht brengen: buurtbewoners die via een whatsappgroep of via de buurtwacht Soest app met elkaar zijn verbonden in hun buurt. Op die manier houden ze een oogje in het zeil en melden verdachte situaties snel bij de politie en bij elkaar.
Wilt u meer weten over een buurtwachtgroep in uw eigen wijk en ook meedoen? Kijk dan op de website van Buurtwacht.
In Soest hebben de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), de EHBO-vereniging Soest en de gemeente Soest de handen ineengeslagen om burgerhulpverlening via HartslagNu ook in Soest mogelijk te maken.
Burgerhulpverleners zijn opgeleide vrijwilligers die hulp verlenen bij een reanimatie. In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de circa 1.000 inwoners een circulatiestilstand (hartstilstand). Bij een acute circulatiestilstand is het van zeer groot belang dat zo snel mogelijk - binnen zes minuten - wordt gestart met de hulpverlening (borstcompressies en mond-op-mondbeademing). Hoe eerder wordt begonnen, hoe groter de overlevingskans.
AED-locaties in Soest en Soesterberg
De gemeente heeft geïnvesteerd in een aantal AED’s die in de wijken hangen in Soest en Soesterberg. Deze AED’s hangen in buitenkasten in de openbare ruimte en zijn 24/7 beschikbaar.
- Winkelcentrum Overhees Tamboerijn. De AED hangt naast Care + Beauty Drogisterij Kok aan de kant van de pinautomaat.
- Apotheek Wolverlei Weegbreestraat. De AED hangt naast de ingang van Apotheek Wolverlei.
- Winkelcentrum Soest-Zuid Zuidpromenade. De AED hangt naast de kaasspecialist Soest-Zuid.
- Garage De Toren, Neerweg. De AED hangt bij de ingang van Garage De Toren, Neerweg 7.
- Gemeentehuis, Raadhuisplein. De AED hangt naast de ingang van het Gemeentehuis Soest.
- Wooncomplex Honsbergen, Wiardi Beckmanstraat. De AED hangt naast de ingang van Wooncomplex Honsbergen.
- Woonzorgcentrum Mariënburg, Burg. Grothestraat. De AED hangt aan de zijkant van seniorenwoningen Mariënburg tegenover Stam Renault Soest.
- Ontmoetingscentrum De 3 Eiken, Dorpsplein, Soesterberg. De AED hangt naast de ingang van SWOS De Drie eiken.
Als u een AED heeft die u beschikbaar wilt stellen om gebruikt te mogen worden voor het verlenen van hulp, dan kunt u deze AED aanmelden via www.hartslagnu.nl.
Burgerhulpverlener worden
Wilt u ook burgerhulpverlener worden? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via www.hartslagnu.nl. Inmiddels hebben 450 mensen zich al aangemeld als burgerhulpverlener in Soest.
Ruzie met de buren en komt u er samen niet meer uit? Buurtbemiddeling biedt u de mogelijkheid om met behulp van buurtbemiddelaars het conflict op te lossen. De bemiddelaars zijn daar speciaal voor opgeleid en helpen u vrijwillig om zelf een goede oplossing te vinden voor het probleem.
Buurtbemiddeling is gratis. Meer informatie vindt u op de website: www.problemenmetjeburen.nl of neem gelijk contact op via buurtbemiddeling@soest.nl
Of bel naar 033-469 24 20 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
Op de website Waarstaatjegemeente.nl kunt u aan de hand van het dashboard Openbare orde en veiligheid statistieken bekijken van misdrijven, diefstallen en verkeersongevallen in de gemeente Soest.
Melding overlast
Is er iets kapot bij u in de buurt in de openbare ruimte? Een stoeptegel, een stoplicht, een bankje? Ziet u rondslingerend afval of heeft u overlast van een struik of boom?
Burgernet
Burgernet informeert burgers over actualiteiten die met veiligheid in de wijk te maken hebben. Via een SMS- of spraakbericht ontvangt u informatie over bijvoorbeeld een vermissing of een woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd.
Aanmelden kan via de website van Burgernet.